Σάββατο 31 Μαΐου 2014

ΨΩΜΙ ΜΕ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΙΚΑ


Υλικά

½ κιλό αλεύρι σκληρό
½ κιλό αλεύρι ολικής άλεσης
2 κουτ. γλυκού αλάτι
2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
2 φακελάκια ξερή μαγιά, σε σκόνη
φλιτζάνι αριάνι (στα σούπερ μάρκετ)
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1-1 ½ φλιτζάνι νερό χλιαρό
1 αυγό

για τη γέμιση
1 ½ φλιτζάνι φέτα, θρυμματισμένη
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
½ κουτ. γλυκού θυμάρι
½ κουτ. γλυκού ρίγανη
½ κουτ. γλυκού φασκόμηλο
½ κουτ. γλυκού θυμάρι
½ κουτ. γλυκού δενδρολίβανο

Εκτέλεση

Σε ένα τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν και στη συνέχεια προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από τα μυρωδικά.
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι, το ελαιόλαδο, το αριάνι, ανακατεύουμε, προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό και ζυμώνουμε με τα χέρια.
Αφού η ζύμη αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης τη μεταφέρουμε στο πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να γίνει λεία και αφράτη.
Ρίχνουμε στη ζύμη τη γέμιση την διπλώνουμε, συνεχίζουμε το ζύμωμα και στη συνέχεια την σκεπάζουμε με μια πετσέτα νωπή και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 1 ώρα.
Στη συνέχεια την επαναφέρουμε στο πάγκο εργασίας την ξαναζυμώνουμε, της δίνουμε το σχήμα που θέλουμε, και την βάζουμε σε μια αλευρωμένη λαμαρίνα.
Την χαράζουμε με ένα ξυράφι στο πάνω μέρος, την πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα μυρωδικά, την αλείφουμε με αυγό κτυπημένο σε λίγο γάλα και την σκεπάζουμε για να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 60 λεπτά περίπου, έως ότου φουσκώσει και πάρει χρώμα.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου