Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

ΠΙΡΟΣΚΙ ΜΕ ΠΑΤΑΤΑ




Υλικά

½  λίτρο γάλα
30 γραμμάρια νωπή μαγιά
1 κιλό αλεύρι
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού αλάτι
2 αυγά
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
½  φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο
καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα

για τη γέμιση
½ κιλό πατάτες
3 κουτ. σούπας μαργαρίνη για τηγάνισμα
200 γραμμάρια φέτα, τριμμένη
1 κρεμμύδι, στο τρίφτη
½ φλιτζάνι φρέσκο δυόσμο, τριμμένο
πάπρικα
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό γάλα και ρίχνουμε τη ζάχαρη και το αλάτι. Μόλις διαλυθεί η μαγιά ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, τα αυγά κτυπημένα, το ελαιόλαδο, το βούτυρο και το υπόλοιπο γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς.
Ζυμώνουμε καλά όλα μαζί τα υλικά μέχρι η ζύμη γίνει αφράτη, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο αλεύρι η γάλα. Σκεπάζουμε με μία νάιλον μεμβράνη το μπολ και βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο για μια ώρα.
Καθαρίζουμε τις πατάτες τις πλένουμε και τις περνάμε από το χονδρό μέρος του τρίφτη.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι σε σιγανή φωτιά και προσθέτουμε τις πατάτες, το δυόσμο, τη πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και τις αφήνουμε να μαραθούν. Ρίχνουμε τη φέτα και ανακατεύουμε.
Μόλις η ζύμη φουσκώσει, παίρνουμε λίγη-λίγη, την πλάθουμε σαν μπαλάκι και την ανοίγουμε σε στρογγυλά πιτάκια, 8-10 εκατοστά το καθένα. Βάζουμε στη μέση της κάθε πίτας με ένα κουτάλι από τη γέμιση και ενώνουμε  τις άκρες να κλείσουν. Βάζουμε τα πιροσκί σε ένα δίσκο με αλεύρι και τα περνάμε να αλευρωθούν, τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε λίγη ώρα να ανέβουν.
Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο καλαμποκέλαιο τηγανίζουμε τα πιροσκί μέχρι να πάρουν χρώμα, τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου