Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

ΣΑΜΑΛΙ ΤΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ



Υλικά

2 φλιτζάνια σιμιγδάλι ψιλό
1 ½ φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό
1 ½ φλιτζάνι νερό
2 φλιτζάνια χυμό πορτοκαλιού
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού αμμωνία
2 κουτ. γλυκού μπέϊκιν πάουντερ
1 κουτ.  γλυκού μαστίχα (κοπανισμένη με ελάχιστη ζάχαρη,
ώστε να μην κολλάει η την κτυπάτε στο μούλτι)
αμύγδαλο φιλέ καβουρδισμένο για το γαρνίρισμα

για το σιρόπι
6 φλιτζάνια ζάχαρη
4 φλιτζάνια νερό
φλούδα από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

Σε μία λεκάνη  ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί 36-37 εκ., ρίχνουμε  το μείγμα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο  φούρνο στους 180 βαθμούς για 35 με 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά. 
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά για 10-12 λεπτά.
Μόλις βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο, το χαράζουμε αμέσως και το περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι. Αφήνουμε μερικές ώρες ώστε το σιρόπι να απορροφηθεί από το γλυκό πολύ καλά.
Πασπαλίζουμε το σάμαλι με το καβουρδισμένα αμύγδαλα η βάζουμε από ένα φιλέ αμυγδάλου σε κάθε κομμάτι.
Σερβίρουμε αν θέλουμε με παγωτό καϊμάκι η βανίλια.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου