Κυριακή 27 Απριλίου 2014

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΓΕΜΙΣΤΑ



Υλικά

2 νεροκρέμμυδα Ζακύνθου
1 μεγάλη ντομάτα
100 γραμμάρια ρύζι μπασμάτι
ελαιόλαδο
μαύρες σταφίδες
1 κουτ. γλυκού καστανή ζάχαρη ή μελάσα ή πετιμέζι
3-4 φύλλα φρέσκιας λουίζας
μερικά φυλλαράκια λεβάντας
φρέσκια ρίγανη
μαϊντανό
1 κουταλιά κάρυ
αλάτι

Εκτέλεση

Καθαρίσαμε τα κρεμμύδια και αφαιρέσαμε το περισσότερο από το εσωτερικό τους όπως ακριβώς κάνουμε με τις ντομάτες. Τα ζεματίσαμε για 15 λεπτά να μαλακώσουν και να φύγει η πολλή αψάδα, αν και αυτά δεν είναι τόσο δυνατά όσο τα άλλα.
Στη συνέχεια περνάμε το εσωτερικό των κρεμμυδιών από το μούλτι. Το τσιγαρίζουμε ελαφρά σε λαδάκι  και προσθέτουμε μετά και το εσωτερικό της ντομάτας κι αυτό πρώτα περασμένο στο μούλτι. Ρίχνουμε το μπασμάτι, τις μαύρες σταφίδες και τα μυρωδικά που επιθυμούμε, καθώς και τα μπαχαρικά. Αλάτι και πιπέρι, κι όποιο από το γλυκαντικό επιθυμούμε - καστανή ζάχαρη ή μελάσα ή πετιμέζι.
Αν το ζουμάκι που θα βγει από την ντομάτα δεν είναι αρκετό συμπληρώνουμε με λίγο ζεστό νερό. Μαγειρεύουμε τη γέμιση μέχρι σχεδόν να γίνει, δηλαδή να κρατάει λίγο ακόμα το ρύζι, το οποίο θα καλομαγειρευτεί αργότερα στα γεμιστά μας. Διαλέξαμε εμείς το μπασμάτι γιατί είναι πιο ελαφρύ, αρωματικό και δεν σε «στουμπώνει». Εσείς μπορείτε να βάλετε το ρύζι της αρεσκείας σας.
Γεμίσαμε τα κρεμμύδια και την ντομάτα και τα μαγειρέψαμε σε μαντεμένια, χαμηλή και φαρδιά (σαν τηγάνι) κατσαρόλα. Φυσικά γίνονται και στον φούρνο. Δεν θέλουν πολύ μαγείρεμα, αλλά το μαντέμι το κάνει ακόμα πιο γρήγορο και γευστικό. Όση γέμιση περισσέψει βάλτε την στο πλάι, θα γίνει ωραία σαν σάλτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου