Τρίτη 15 Απριλίου 2014

ΒΑΦΟΥΜΕ ΑΥΓΑ ΟΠΩΣ ΠΑΛΙΑ





Αναρωτιέστε πώς έβαφαν τα πασχαλινά αυγά οι γιαγιάδες μας, τότε που δεν υπήρχαν οι βαφές του εμπορίου; Μα με τις φυσικές χρωστικές που περιέχονται σε λαχανικά, χόρτα και μπαχαρικά. Αν έχετε χρόνο και διάθεση για παιχνίδι και πειραματισμούς, ιδού μερικές βασικές συμβουλές
Κόκκινα αυγά: Το παντζάρι είναι ίσως η πιο γνωστή φυσική χρωστική για τα κόκκινα χρώματα (4 - 5 φλιτζάνια ζωμό από βραστά παντζάρια είναι αρκετά για 10 αυγά), όπως και τα πέταλα από τις παπαρούνες και το βότανο ριζάρι που πωλείται σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων.
Αυγά χρώματος κεραμιδί: Τα κρεμμυδόφυλλα από τα ξερά κρεμμύδια πετυχαίνουν ένα ωραίο κεραμιδί χρώμα.
Κίτρινα αυγά: Για όλους όσοι θέλουν να πετύχουν κίτρινο χρώμα, τη λύση δίνει το μπαχαρικό κουρκουμάς (5 κουταλιές για 10 αυγά).
Πράσινα αυγά: Φύλλα της αμυγδαλιάς και τσουκνίδας.

Διαδικασία
Γενικά αυτό που ισχύει στις φυτικές βαφές είναι ότι δεν πρέπει να τις βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με τα αυγά, γιατί θα δημιουργηθούν κηλίδες και πιτσιλιές στην επιφάνεια τους.
Η πιο σωστή μέθοδος είναι να βράσουμε πρώτα τα φυτικά υλικά (κομμάτια από παντζάρι, πέταλα από τα λουλούδια κ.λπ.) και αφού τα σουρώσουμε, να προσθέσουμε το ξίδι (2 κουταλιές της σούπας), αλάτι και τα αυγά σε νερό τόσο που να τα καλύπτει.
Επίσης, όσο περισσότερο βράσουμε την πρώτη ύλη τόσο πιο έντονο και βαθύ θα γίνει το χρώμα.
Στο «ζεστό» βάψιμο τα αυγά, δεν τα βράζουμε για περισσότερο από 15 με 30 λεπτά και πάντα σε σιγανή φωτιά.
Για το «κρύο» βάψιμο, θα φτιάξουμε πρώτα το ζωμό με τα φυτά, θα το σουρώσουμε, θα βράσουμε χωριστά τα αυγά και θα τα αφήσουμε (ζωμό και αυγά) να πάρουν τη θερμοκρασία του δωματίου. Έπειτα, βάζουμε τα αυγά στο ζωμό για τουλάχιστον 1 ώρα. Στο κρύο βάψιμο τα χρώματα γίνονται πιο ανοιχτά, ενώ στο ζεστό όταν θα βγάλουμε τα αυγά από τη φωτιά θα έχουν αρκετά ανοιχτές αποχρώσεις που όσο στεγνώνουν θα σκουραίνουν.
Για να τα γυαλίσουμε τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά, βρέχουμε με ελαιόλαδο χαρτί κουζίνας και τα αλείφουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου