Τρίτη 22 Απριλίου 2014

ΚΡΕΜ ΜΠΡΟΥΛΕ (BRULEE)



Υλικά

300 γραμμάρια φρέσκο γάλα
200 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
6 κρόκους αυγών
80 γραμμάρια ζάχαρη
2 κουτ. σούπας ζάχαρη για την επιφάνεια
ξύσμα από ½ πορτοκάλι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το γάλα, τη κρέμα γάλακτος και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Σε ένα μπολ κτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και πριν βράσει το γάλα με τη κρέμα αδειάζουμε μέσα σιγά- σιγά τους κρόκους, ανακατεύοντας καλά ώσπου να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Σουρώνουμε το μείγμα και το αδειάζουμε σε ατομικά πυρίμαχα μπολάκια (η κρέμα να μην είναι πάνω από 2-3 εκατοστά).
Βάζουμε τα μπολάκια σε ένα μεγάλο ταψί με νερό και βάζουμε το ταψί στο φούρνο. Θέλουμε η κράμα να ψηθεί αλλά να μην καεί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.
Όταν η κράμα είναι έτοιμη τη βγάζουμε από το φούρνο την αφήνουμε να κρυώσει και μετά την βάζουμε στο ψυγείο.
Όταν είναι να σερβίρουμε πασπαλίζουμε πάνω από κάθε μπολάκι κρέμας λίγη ζάχαρη και την καίμε με ένα φλόγιστρο η καίμε τη ζάχαρη βάζοντας τα μπολάκια στο γκριλ για μερικά λεπτά μέχρι να καραμελώσει. Προσέχουμε να μη καεί η ζάχαρη και μαυρίσει, γιατί θα πικρίσει και δεν θα τρώγεται.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Γαλλική κρέμα με τραγανή κρούστα. Η ονομασία της κυριολεκτικά σημαίνει «καμένη κρέμα». Οι Γάλλοι την ονομάζουν creme brulee και οι Άγγλοι cambridge burnt cream ή trinity cream. Σε βιβλίο συνταγών την έβαλε πρώτος Γάλλος, ο Francois Massialot, αλλά 60 χρόνια νωρίτερα, μια άλλη εκδοχή της «καμένης κρέμας» φιγουράριζε στο μενού του Trinity College! Γάλλοι και Άγγλοι διεκδικούν την αυθεντικότητα τούτης της συνταγής μέχρι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου