Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

ΚΟΤΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΑΓΡΙΟ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ




Υλικά

1 κοτόπουλο μεγάλο, (ή κόκορα ή κότα), χωρίς πέτσες
1 κρεμμύδι
8-10 γαρίφαλα
4 μεγάλα πράσα (μόνο το τρυφερό τους)
200 γραμμάρια μανιτάρια άσπρα
1 μέτρια πατάτα, βιολογική
2 καρότα, βιολογικής καλλιέργειας
1 μικρή σελινόριζα
6 λιαστές ντομάτες
150 γραμμάρια άγριο ρύζι
½  φλιτζάνι τσαγιού τραχανάς σιταρένιος (όχι ξινός)
αλάτι, πιπέρι
4-5 κουτ. σούπας λάδι

Εκτέλεση

Βάζουμε το κοτόπουλο να βράσει σε μια κατσαρόλα με νερό να το καλύπτει άνετα. Ξαφρίζουμε σχολαστικά και ρίχνουμε το κρεμμύδι με τα γαρίφαλα καρφωμένα. Μαζί βάζουμε και λίγο αλάτι.
Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο (45΄ - 1 ώρα περίπου). Εν τω μεταξύ καθαρίζουμε και κόβουμε τα λαχανικά ως εξής: τις λιαστές ντομάτες σε μικρούτσικα κομμάτια, τα καρότα σε φετάκια, τα πράσα τα χαράζουμε σταυρωτά και τα ψιλοκόβουμε, την πατάτα και τη σελινόριζα σε ζάρια, τα μανιτάρια φετάκια.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Οταν κρυώσει σχετικά, βγάζουμε το πουλί σε μια πιατέλα και το κρατάμε για τη γέμιση της κολοκύθας. Βάζουμε το ζουμί να βράσει και ρίχνουμε το λάδι μαζί με όλα τα λαχανικά. Αφήνουμε να βράσουν μόνα τους 5 λεπτά και ρίχνουμε το άγριο ρύζι.
Μετά από 10 λεπτά, προσθέτουμε τον τραχανά, ανακατεύουμε και αλατοπιπερώνουμε. Μετά από 10 - 15 λεπτά η σούπα είναι έτοιμη. Την αφήνουμε μισή ώρα πριν σερβίρουμε. Την πυκνότητα της σούπας τη ρυθμίζουμε ανάλογα με το γούστο μας, αλλά το άριστο είναι να είναι πηχτούτσικη.

Το άγριο ρύζι είναι ένας μακρύκοκκος καρπός σε σκούρο χρώμα. Το λέμε ρύζι, αλλά δεν είναι. Είναι ο καρπός παραπόταμιου θάμνου της Β. Αμερικής. Τώρα πια καλλιεργείται. Το βρίσκουμε εύκολα στα διάφορα είδη ρυζιού, στα μαγαζιά.

ΕΥΗ ΒΟΥΤΣΙΝΑ - ΛΕΥΚΑΔΑ
Φωτογραφία: Κανάρης Τσίγκανος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου