Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

ΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΗ ΜΕ ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΙΚΑ


Υλικά

8 χωριάτικα φύλλα
180 γραμμάρια μαργαρίνη για τα φύλλα και τη φόρμα
500 γραμμάρια κιμά
3 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα
6 αβγά βρασμένα σφιχτά
1 αυγό χτυπημένο για το άλειμμα
200 γραμμάρια φέτα τριμμένη
1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/3 φλιτζάνι  ελαιόλαδο
λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
αλάτι, πιπέρι
λίγο σουσάμι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι, σοτάρουμε το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε τον κιμά, το μοσχοκάρυδο και το αλατοπίπερο, ανακατεύοντας καλά να μη γίνει σβώλους. Βράζουμε τον κιμά για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να μείνει με το λάδι του.
Αποσύρουμε τον κιμά από τη φωτιά και μόλις κρυώσει ρίχνουμε τη φέτα και το μαϊντανό.
Αλείφουμε με βούτυρο δυο μεγάλες μακρόστενες φόρμες. Στρώνουμε τα μισά φύλλα μέσα στην πρώτη φόρμα, βουτυρώνοντας τα ένα ένα και αφήνοντας τις άκρες τους να εξέχουν από την φόρμα.
Απλώνουμε το μισό μείγμα του κιμά και στη μέση τοποθετούμε τα τρία αβγά. Βάζουμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν μέσα στη φόρμα, βουτυρώνοντας καλά και φτιάχνοντας ένα ρολό.
Επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά την ίδια διαδικασία ετοιμάζοντας ένα δεύτερο ρολό με τα υπόλοιπα φύλλα, την υπόλοιπη γέμιση και τα υπόλοιπα σφιχτά αβγά.
Αλείφουμε την επιφάνεια στις δύο πίτες με μαργαρίνη και λίγο αβγό.
Πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε στους 180°C για 1 ώρα περίπου, αφού σκεπάσετε τις φόρμες με αλουμινόχαρτο μέχρι να ροδίσουν οι κιμαδόπιτες.

Παραδοσιακή συνταγή από την Κεφαλονιά που σερβίρεται στο τραπέζι της Ανάστασης και τη μέρα της Λαμπρής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου