Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

ΑΛΜΥΡΟ ΚΕΙΚ ΜΕ ΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΙΚΑ


Υλικά

½ κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουτ. γλυκού στεγνή μαγιά
3 μεγάλα αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
2 γεμάτες κουτ. σούπας γιαούρτι
1/2 φλιτζάνι τσαγιού γάλα
1 κουτ. γλυκού αλάτι
4 κουτ. σούπας λάδι
1 κοφτό κουτ. γλυκού πιπέρι
½  κοφτό κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
5 - 6 φρέσκα κρεμμυδάκια σε φετάκια ή 1 ξερό ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι τσαγιού τριμμένα κίτρινα τυριά (ό,τι έχουμε)
350 γραμμάρια φέτα θρυμματισμένη
3 κουτ. σούπας άνηθος ή βασιλικός ή δυόσμος, ψιλοκομμένος
5 - 6 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες (αν θέλετε)
λίγο σουσάμι και γάλα για την επιφάνεια

Εκτέλεση

Βάζουμε σε λεκανίτσα (ή στο μίξερ) το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι, τα αυγά, το γιαούρτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Τα δουλεύουμε όλα μαζί και προσθέτουμε το γάλα. Πρέπει να γίνει ένα πολύ πηχτό κουρκούτι ή μια πολύ μαλακή ζύμη. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε και λίγο νεράκι. Την αλείφουμε με το λάδι και την αφήνουμε σκεπασμένη να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σχεδόν. Τότε προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (κρεμμύδια, τυριά, άνηθος, λιαστές ντομάτες) και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Αλείφουμε με λάδι και πασπαλίζουμε με αλεύρι δύο μακρόστενες φόρμες ή μια μεγάλη στρογγυλή (ακόμα και σε ταψάκι μπορούμε να το βάλουμε). Αδειάζουμε το υλικό στις φόρμες, το ισιώνουμε με ένα βρεγμένο κουτάλι, αλείφουμε την επιφάνεια με το γάλα, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε γύρω στα 25 λεπτά.
Για να δούμε αν είναι ψημένο, βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέικ. Αν βγει καθαρό, τότε είναι έτοιμο, αν βγει με υπολείμματα ζύμης, συνεχίζουμε το ψήσιμο. Αν δεν έχει γίνει και κινδυνεύει να καεί η επιφάνειά του, το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο ειδικό για ψήσιμο και ψήνουμε μέχρι να γίνει. 

Συμβουλή από τη μαγείρισσα
Είναι καλύτερα να κάνετε αυτό το κέικ ανεβατό, δηλαδή με μαγιά, για να μη διακινδυνεύσετε να λασπώσει όταν θα λιώσουν τα τυριά στο ψήσιμο. Θα γίνει πιο αφράτο και λαχταριστό.

ΕΥΗ ΒΟΥΤΣΙΝΑ - ΛΕΥΚΑΔΑ
Φωτογραφία ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου