Τρίτη 15 Απριλίου 2014

ΓΑΡΔΟΥΜΠΑ Η ΧΟΡΔΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ




Η συνταγή ήρθε στο νησί από τη Ρουμανία. Μέχρι και τη μεταπολεμική περίοδο, υπήρχαν θιακές κοινότητες στις παραδουνάβιες πόλεις της Ρουμανίας. Οι θιακοί ανεβοκατέβαζαν εμπορεύματα στο ποτάμι με τα σελέπια τους και ευημερούσαν. Πλούτιζαν τόσο πολύ που, όταν οι θιακές νοικοκυρές έβραζαν κότα, κρατούσαν το ζουμί για τη σούπα και πετούσαν τη κότα στη Ντούνα!
Είν αι αναστάσιμος μεζές. Η συνταγγή είναι μοναδική, αλλά όχι και η μόνη που ήρθε από εκεί. Ολαγός με τα σκόρδα κρατάει επίσης από τη  Ρουμανία. Η Τασία Καραβία μου εμπιστεύτηκε τη συνταγή της γαρδούμπας στο φούρνο.

ΥΛΙΚΑ

Τα άντερα
Λίγες λωρίδες συκώτι
Λίγες λωρίδες από τη ποδιά
(μεσεντέριο) του αρνιού
Τρείς κουταλιές βούτυρο η λάδι
Μισό ποτηράκι λεμόνι
Αλάτι, πιπέρι και ρίγανη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένω τα άντερα πολύ καλά με μια πύρια. Τα σουρώνω και τα πλέκω σε χορδές. Οι γαρδούμπες δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερες από είκοσι πόντους. Πλέκω κάθε χορδή μαζί με μια στενή λουρίδα συηώτι και μια λουρίδα από την ποδιά του αρνιού η του κατσικιού. Τις λουρίδες τις έχω αλατοπιπερώσει προηγουμένως. Τοποθετώ τις χορδές σε ένα ταψάκι με λάδι, ρίγανη και λεμόνι και τις βάζω στο φούρνο. Περιοδικά τις γυρίζω να ψηθούν. Οι χορδές θα χύσουν το νερό τους και μετά θα στεγνώσουν στο λάδι τους.

ΜΙΧΑΛΗΣ Π. ΜΑΓΟΥΛΑΣ - ΙΘΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου