ΥΛΙΚΑ
3
φλιτζάνια καστανή ζάχαρη
3
φλιτζάνια φρυγανιά, τριμμένη
12
αυγά
3
κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
½
κουτ. γλυκού γαρίφαλο, τριμμένο
1
κουτ. γλυκού κανέλλα
ξύσμα
από 1 πορτοκάλι
4
φλιτζάνια καρύδια, χοντροκοπανισμένα
για
το σιρόπι
8
φλιτζάνια νερό
5
φλιτζάνια ζάχαρη
½
φλιτζάνι κονιάκ
2
ξυλάκια κανέλα
Εκτέλεση
Σε
ένα μπολ ανακατεύουμε τη φρυγανιά, την κανέλα, το γαρύφαλλο, τη βανίλια και το
μπέικιν πάουντερ. Στο μίξερ κτυπάμε τους κρόκους από τα αυγά με την ζάχαρη
μέχρι να ασπρίσουν. Κτυπάμε ξεχωριστά τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Ρίχνουμε
σιγά-σιγά το μείγμα με τη φρυγανιά ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα και προσθέτουμε
το ξύσμα πορτοκαλιού και τα καρύδια. Στη συνέχεια ρίχνουμε τη μαρέγκα
σιγά-σιγά. Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί, ρίχνουμε
μέσα το μείγμα και το στρώνουμε με μια σπάτουλα.
Ψήνουμε
σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 55-60 λεπτά περίπου.
Σε
μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι να βράσουν για 7-10 λεπτά μέχρι
να δέσει. Όταν ψηθεί η καρυδόπιτα, την αφήνουμε να κρυώσει, την χαρακώνουμε με
ένα μαχαίρι, την περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι και την αφήνουμε να το
απορροφήσει όλο.
Αν
θέλουμε καλύπτουμε την επιφάνεια της καρυδόπιτας με σαντιγί η λιωμένη σοκολάτα
και γαρνίρουμε με τριμμένα καρύδια.
ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου