Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

EPOISSES: ΤΟ ΠΙΟ «ΒΡΟΜΕΡΟ» ΤΥΡΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ;



Το Epoisses de Bourgogne είναι ένα από τα πιο γνωστά γαλλικά τυριά με φανατικούς θαυμαστές αλλά και ακόμη πιο φανατικούς εχθρούς εξαιτίας της μυρωδιάς του.

Το Epoisses de Bourgogne [επουάζ της Βουργουνδίας] είναι αγελαδινό, μαλακό τυρί Ονομασίας Προέλευσης. Έλκει την καταγωγή του από το χωριό Epoisses στην περιοχή της Βουργουνδίας ενώ το αυθεντικό τυρί παράγεται στις διαμερίσματα Coted’ Or, Haute Marne και Yonne.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό τυρί με χαρακτηριστικά έντονη μυρωδιά για πολλούς απωθητική. Εντούτοις η πικάντική γεύση του με την έντονη αλμύρα και την γλυκιά επίγευση το καθιστούν στα κορυφαία γαλλικά τυριά, «βασιλιά των τυριών» όπως το είχε αποκαλέσει ο Savarin, Γάλλος πολιτικός, νομικός και συγγραφέας του 18ου αιώνα που έμεινε γνωστός όμως περισσότερο για την αγάπη προς την γαστρονομία.

Η χαρακτηριστική πορτοκαλί κρούστα του Epoisses οφείλεται στη διαδικασία ωρίμανσης του καθώς 3 φορές την εβδομάδα «πλένεται» στο χέρι με ένα μείγμα από αλμυρό νερό και marc, το τοπικό brandy της Βουργουνδίας. Έτσι, τα βακτήρια που απλώνονται σε ολόκληρη την επιφάνεια του βρίσκουν ένα ιδανικό υγρό περιβάλλον για να αναπτυχθούν.

Η μυρωδιά του είναι πραγματικά πολύ έντονη και θυμίζει κοπριά ή σαπισμένα φύλλα που προσωπικά την βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα ενώ η απάντηση στον τίτλο είναι πως παρά την ένταση της, όχι, το epoisses δεν είναι το πιο βρομερό τυρί στον κόσμο, τίτλο τον οποίο κατέχει το Vieux Boulogne, ένα επίσης απαστερίωτο, αγελαδινό, γαλλικό τυρί.

Αν τύχει να βρεθείτε μπροστά σε ένα epoissesτότε μην διστάσετε να το συνοδεύσετε με ένα καλό pinot noir, και αν είστε αρκετά τολμηροί, με μια γαλλική σαμπάνια ή μια τραπιστική μπίρα.


ΧΑΡΗΣ ΤΖΑΝΝΗΣ, Fnl-guide.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου