Σάββατο 7 Μαΐου 2016

ΤΣΟΥΡΕΚΙ «ΤΕΡΚΕΝΛΗΣ»



Υλικά

240 γραμ. ζάχαρη
160 γραμ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο
200 γραμ. γάλα
70 γραμ. μαγιά
1 πρέζα αλάτι
3 αυγά
600 γραμ. αλεύρι
3 κουτ. γλυκού μαχλέπι

Γλάσο σοκολάτας
1 κουβερτούρα
1/3 πακέτο μαργαρίνη
5 κουταλιές σούπας γάλα
1 κρόκος αυγού

Εκτέλεση

Πρώτα κάνουμε το προζύμι. Στο χλιαρό γάλα (όχι καυτό) λιώνουμε την μαγιά και προσθέτουμε και λίγο αλεύρι να γίνει χυλός. Το αφήνουμε να φουσκώσει σκεπασμένο με μεμβράνη (1 ώρα περίπου).
Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο με την ζάχαρη και τα χτυπάμε έως ότου λιώσει η ζάχαρη. Ρίχνουμε και τα αυγά και όλα τα υγρά και ανακατεύουμε.
Τέλος ρίχνουμε το προζύμι, το μαχλέπι και αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας και ζυμώνοντας με το χέρι (όχι πολύ ζύμωμα). Αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να διπλασιαστεί.
Κόβουμε σε κομμάτια και πλάθουμε τα τσουρέκια τοποθετούμε σε λαδόκολλα αφού φουσκώσουν πάλι τα ψήνουμε στους 170 βαθμούς πάνω κάτω αντίσταση μέχρι να ροδίσουν και να έχουν πάρει και από κάτω (30-40 λεπτά). Αν τα πατήσουμε με το δάκτυλό μας επανέρχεται η ζύμη δεν βουλιάζει.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν στη λαμαρίνα. Αν θέλετε πριν τα ψήσετε τα αλείφετε με κρόκο αυγού ή φτιάχνετε ένα γλάσο σοκολάτας και το περνάτε αφού κρυώσουν.

Γλάσο: Λιώνουμε την σοκολάτα με το γάλα. Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύοντας για να λιώσει ρίχνουμε και τον κρόκο και ανακατεύουμε γρήγορα για να μην ψηθεί. Το γλάσο αυτό σταθεροποιείται σε λίγες ώρες αλλά παραμένει μαλακό. Αν λιώσετε λευκή σοκολάτα μπορείτε να κάνετε και μερικές γραμμούλες σχεδιάκια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου