Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ



Μια πίτα που θα σας μείνει αξέχαστη. Όπως και να 'χει, είναι μια συνταγή της Κεφαλλονίτισσας γιαγιάς και τα παραδοσιακά φαγητά είναι διαχρονικά.

Υλικά για το φύλλο
800 γραμ. αλεύρι
1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
1 ποτήρι κρασιού ή 1 σφηνάκι ξύδι
νερό χλιαρό όσο χρειαστεί
1 κουτ. γλυκού αλάτι

Υλικά για την γέμιση
2 κιλά μοσχαρίσια ελιά
½  κιλό χοιρινή σπάλα
300 γραμ. ρύζι καρολίνα ή νυχάκι
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κουτί κον-κασέ ντομάτας 1 κουτί αποφλοιωμένης ντομάτας
1 φλιτζάνι τσαγιού κεφαλοτύρι (προαιρετικά)
1 κουτ. σούπας πάστα ντομάτας
2-3 σκελίδες σκόρδο
μοσχοκάρυδο
αλάτι
πιπέρι
γαρύφαλλο τριμμένο
κανέλα
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό (προαιρετικά)

Eκτέλεση

Ας ξεκινήσουμε με το φύλλο της πίτας. Ο λόγος που δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να πάρουμε ένα έτοιμο είναι πως η νοστιμιά της και το μυστικό της βρίσκεται στο χειροποίητο φύλλο. Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, το κρασί, το λάδι, το νερό και το αλάτι. Ζυμώνουμε ώσπου να γίνουν μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Την χωρίζουμε σε δύο κομμάτια (το ένα λίγο μεγαλύτερο) και ανοίγουμε δύο φύλλα με τον πλάστη (όχι λεπτά).
Συνεχίζουμε με την γέμιση. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια (κυβάκια) το κρέας. Βάζουμε σε κατσαρόλα λάδι και σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σβήνουμε με το κρασί και στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό. Το αφήνουμε να βράσει. Όταν πιει το ζουμί, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα μυρωδικά και τελευταίο ρίχνουμε το ρύζι.
Ανακατεύουμε καλά και μόλις πάρει μια βράση το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αν αποφασίσουμε να προσθέσουμε και τυρί, το ρίχνουμε στη συνέχεια.
* Αν η γέμιση μας φανεί λίγο στεγνή μπορούμε να προσθέσουμε λίγο νεράκι.
Αφού τελειώσει λοιπόν η προετοιμασία, πάμε να στρώσουμε στο ταψί. Λαδώνουμε το ταψί και βάζουμε στον πάτο το μεγαλύτερο φύλλο που ανοίξαμε.
Προσθέτουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο. Τυλίγουμε τα κομμάτια φύλλου που προεξέχουν προς τα μέσα και σχηματίζουμε κόθρο (αφού αφαιρέσουμε τυχόν περισσεύματα ζύμης).
Αλείφουμε την πίτα με λάδι και τη ραντίζουμε με λίγο νερό. Ψήνουμε για μία ώρα στους 200 βαθμούς. Ίσως και λίγο περισσότερο αν δεν έχετε δυνατό φούρνο.

Το ζητούμενο είναι να ροδίσει πάνω- κάτω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου