Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

ΕΛΙΕΣ ΣΚΑΣΤΕΣ (ΤΣΑΚΙΣΤΕΣ)



Υλικά

1 κιλό μικρές η μεσαίες πράσινες ελιές
½ φλιτζάνι αλάτι χοντρό κατά προτίμηση θαλασσινό
4-5 λωρίδες φλούδας λεμονιού
1 κουταλιά σούπας σπόρους κάρδαμου σπασμένους η
2-3 κλωναράκια δεντρολίβανο
1 φλιτζάνι ξύδι από κρασί
ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε τις ελιές από τα φύλλα και τα κοτσανάκια. Σπάμε (τσακίζουμε) προσεκτικά τις ελιές με ένα μεταλλικό γουδί η με μια πέτρα χωρίς να πληγώσουμε το κουκούτσι.
Τις τοποθετούμε σε ένα γυάλινο βάζο, προσθέτουμε νερό μέχρι να τις σκεπάσει και το οποίο αλλάζουμε καθημερινά επί 5-10 μέρες (ανάλογα πόσο πικρές τις θέλουμε). Διαλύουμε σε χλιαρό νερό το αλάτι και τις αφήνουμε για 10 μέρες.
Στη συνέχεια της βάζουμε σε ένα βάζο στο οποίο έχουμε προσθέσει το ξύδι, τους σπόρους κάρδαμου ελαφρά σπασμένους, τις φλούδες λεμονιού και τις σκεπάζουμε με ελαιόλαδο. Μπορούμε να τις καταναλώσουμε σε 10-15 μέρες. Διατηρούνται για αρκετό καιρό μέσα στο βάζο, πάντα να είναι σκεπασμένες με ελαιόλαδο.


ΕΛΙΕΣ ΣΚΑΣΤΕΣ (ΣΚΑΣΟΛΙΕΣ)

Υλικά

1 κιλό μικρές η μεσαίες πράσινες ελιές
2 κουταλιές σούπας στάχτη
1 κουταλιά σούπας ρίγανη
1 κουταλιά σούπας αλάτι χοντρό κατά προτίμηση θαλασσινό

Εκτέλεση

Σπάμε προσεκτικά τις ελιές με ένα μεταλλικό γουδί η με μια πέτρα χωρίς να πληγώσουμε το κουκούτσι.
Τις τοποθετούμε σε ένα γυάλινο βάζο και προσθέτουμε το νερό και τη στάχτη. Ανακατεύουμε και αφήνουμε τις ελιές για δυο μέρες.  Μετά τις πλένουμε με άφθονο χλιαρό νερό. Τις αφήνουμε άλλη μία μέρα σε κρύο νερό αφού πρώτα μέσα έχουμε διαλύσει το αλάτι.
Στη συνέχεια τις στραγγίζουμε καλά, τις αδειάζουμε σε ένα ταψί, τις πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και τις ψήνουμε στο φούρνο στους 50 βαθμούς για 20-25 λεπτά. Στη συνέχεια τις βγάζουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν, τις τοποθετούμε σε ένα βάζο και τις διατηρούμε στο ψυγείο για 10 μέρες περίπου. Αν στο βάζο προσθέσουμε ελαιόλαδο και μερικές φέτες λεμόνι θα διατηρηθούν περισσότερο.

Τη συνταγή αυτή είναι παραδοσιακή που μου τη έδωσε μια γιαγιά στην Βασιλική της Λευκάδας, εκεί της λένε σκασολιές. Η στάχτη βοηθάει κυρίως στο ξεπίκρισμα τους.


ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου