Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

«ΚΑΤΣΕΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΒΑΛΩ ΝΑ ΦΑΤΕ»




Μαζεύω συνταγές για τη Σαρακοστή. Νομίζω πως τα Σαρακοστιανά είναι μια εντελώς άλλη κουζίνα. Αμέσως στρέφεις το γαστρονομικό σου βλέμμα αλλού και ανακαλύπτεις άλλα υλικά, άλλα πιάτα. Ταχίνι ας πούμε, ελάχιστοι χρησιμοποιούν αυτό το φανταστικό υλικό στην καθημερινή τους μαγειρική. Μακάρι να 'χα χρόνο στη διάθεσή μου να φτιάχνω ταχινόπιττες πιο συχνά. Ψάχνοντας λοιπόν σε βιβλία και κατάστιχα, σε συνταγές που έχω γραμμένες σε κιτρινισμένα χαρτιά με ξεραμένη ζύμη από κάποια άλλη στιγμή μαγειρικού οίστρου στις άκρες, έπεσα πάνω σε ένα καινούργιο βιβλίο μαγειρικής, που κάποιος φίλος έστειλε στο γραφείο.
Το Κάτσετε να σας βάλω να φάτε της Χρυσούλας Ράζου είναι μια συλλογή από σπιτικές συνταγές της εν λόγω κυρίας, που κατάγεται από την Ιθάκη και έχει ζήσει στη Νέα Ζηλανδία. Είναι δηλαδή μαζεμένες οι συνταγές της ζωής της, όπως αυτά τα κιτρινισμένα χαρτιά που ανέφερα πιο πάνω, σε ένα πολύ γλυκό βιβλίο με σύγχρονη αισθητική που έφτιαξαν πολύ συμπαθείς Αθηναίοι (και φίλοι) όπως ο Διονύσης Λιβάνης, η Σίσσυ Καραβία, η Ολυμπία Αϊβάζη και η Μαρία Κεφαλά.
Το ξεφυλλίζω και συγκινούμαι από την αμεσότητα που έχουν πάντα τα συγκεκριμένα βιβλία μαγειρικής. Ένα γλυκό εισαγωγικό που τελειώνει με την ευχή «Θέλω τις χαρμόσυνες μέρες που θα ξεφυλλίζετε αυτό το βιβλίο και θα μαγειρεύετε να είστε χαρούμενοι και να με θυμάστε με αγάπη», μια αφιέρωση σε εγγόνια και δισέγγονα και μετά σελίδα σελίδα όλες οι συνταγές που στόλισαν τα τραπέζια της για δεκαετίες, και από κάτω σχόλια όπως: Πιπεριές γεμιστές με κιμά στην κατσαρόλα, Παλιά συνταγή από την Αγγέλικα Φαμπιόλη, το γένους Πατράλου, το 1947.
Προσπαθώ να κατανοήσω γιατί με συγκινεί αυτό το βιβλίο, μάλλον μου λείπει το σπιτικό φαγητό. Από το βιβλίο της κ. Ράζου θα φτιάξω ροδάκια με καρύδια και χουρμάδες. Είναι μια συνταγή που την έχει από τη Νάνσι Ράζου, από τη Νέα Ζηλανδία, το 1950. Κρατάνε πολύ, λέει, είναι πολύ γευστικά και σαρακοστιανά. Την πιστεύω.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛ
Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου