Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

ΚΟΥΛΟΥΡΑ ΖΑΚΥΝΘΙΝΗ




Υλικά

1,5  Κιλό αλεύρι σκληρό  ( έως 2 κιλά)
1 κουταλάκι  του γλυκού αλάτι
1 φλιτζάνι γλυκάνισο
300 γραμμ. ζάχαρη
2 κουταλάκια του τσαγιού κανέλα
2 κουταλάκια του τσαγιού γαρίφαλο
φλούδα ενός πορτοκαλιού ψιλοκομμένη
½ φλιτζάνι του τσαγιού μαύρη σταφίδα
½ φλιτζάνι του τσαγιού ξανθή σταφίδα
1 φλιτζάνι του τσαγιού καρύδια χοντροκομμένα
½ ποτήρι χυμό πορτοκάλι
2/3 ποτηριού λάδι χλιαρό
2 κουταλιές του γλυκού σουσάμι  μέσα στη ζύμη
1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ ή κρασί λευκό
2 κύβους μαγιά
προζύμι προαιρετικά ( το ζητάμε από τον φούρναρη της γειτονιάς μας )

Εκτέλεση

Αναπιάνουμε το προζύμι από την προηγούμενη μέρα, με λίγο χλιαρό νερό τη μαγιά και 200 γραμμ.  αλεύρι και κάνουμε μια απαλή και μαλακή ζύμη. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει αρκετά.
Στη συνέχεια κοσκινίζουμε το αλεύρι.
Όταν διπλασιαστεί το προζύμι, σε μια μεγάλη λεκάνη, ρίχνουμε ½ κιλό αλεύρι ανοίγουμε μια λακκούβα, ρίχνουμε μέσα το προζύμι και λίγο χλιαρό νερό όπου μέσα έχουμε λιώσει το αλάτι και το ζυμώνουμε.
Σιγά-σιγά  προσθέτουμε   το υπόλοιπο αλεύρι προσθέτοντας εναλλάξ χυμό πορτοκαλιού ελαφρώς  χλιαρό, όπου μέσα έχουμε λιώσει τη ζάχαρη, το κρασί και το λάδι.
Φτιάχνουμε μια ζύμη σφιχτή μεν αλλά εύπλαστη, να μην κολλάει στα χέρια.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τελευταία την σταφίδα και τα καρύδια.
Ζυμώνουμε καλά μέχρι η ζύμη να γίνει ομοιόμορφη.
 Πλάθουμε τις κουλούρες, τις τυλίγουμε με σουσάμι, κάνουμε ένα σταυρό με ζύμη σαν κορδόνια που τα τρυπάμε με ένα πιρούνι,  τις στολίζουμε με ολόκληρα καρύδια (με το τσόφλι) και με καθαρισμένα και τις τοποθετούμε σε λαδωμένα ταψιά.
Τα σκεπάζουμε μέχρι να φουσκώσουν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για μια ώρα ή και παραπάνω κατεβάζοντας τη θερμοκρασία στους 170 β. την τελευταία μισή ώρα.
Βγάζουμε τις κουλούρες από το φούρνο, και από τα ταψιά, τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν σκεπασμένες με ένα καθαρό τραπεζομάντιλο και τις τυλίγουμε με λιωμένη ζάχαρη και άλλα διακοσμητικά ζαχαρωτά.

Οι Ζακυνθινοί είχαν ένα έθιμο, κυρίως στα χωριά που συνεχίζεται ακόμα και σήμερα. Πριν από τις μεγάλες γιορτές, Χριστούγεννα, Πάσχα, 15 Αύγουστο, του Αγίου Διονυσίου  και στις παραμονές γάμου,  έφτιαχναν τις κουλούρες.
Κουλούρα επίσης κόβουν και την παραμονή των Χριστουγέννων.
Κουλούρες χαρίζουν και στους κουμπάρους σε γάμους .
Φτιάχνονται όπως το ψωμί αλλά έχουν μέσα κανέλλα, γαρύφαλλο, γλυκάνισο, ζάχαρη, σταφίδες, καρύδια, πορτοκαλόφλουδα.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΞΕΝΟΥ – ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ - ΖΑΚΥΝΘΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου