Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

ΚΑΣΤΑΝΟ MONT BLANC




Υλικά

1 κιλό κάστανα
½  φλιτζάνι γάλα ζαχαρούχο εβαπορέ
2 κουταλιές σούπας φρέσκο βούτυρο
2 βανίλιες
1 κουταλάκι αλάτι
5-6 κάστανα μαρόν γλασέ

Εκτέλεση

Πλένουμε τα κάστανα, τα χαράζουμε σταυρωτά και τα βάζουμε να βράσουν σε αρκετό νερό για δέκα λεπτά. Τα καθαρίζουμε ένα ένα και τα σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν για να τα περάσουμε στη συνέχεια από τη μηχανή του πουρέ η μπορούμε να τα λιώσουμε στο μπλέντερ.
Βάζουμε τον πουρέ σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το γάλα, το βούτυρο το αλάτι και ανακατεύουμε σε σιγανή φωτιά για δύο-τρία λεπτά. Προσθέτουμε και τη βανίλια.
Βάζουμε τον πουρέ σε μια πιατέλα.
Σερβίρουμε σε ποτήρια παγωτού ή σαμπάνιας με μια κουταλιά σαντιγί από πάνω και γαρνιρισμένα με κομματάκια μαρόν γλασε.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Το Mont Blanc είναι επιδόρπιο από πουρέ κάστανου και σαντιγί, συχνά σερβιρισμένο πάνω σε μαρέγκα. Ονομάζεται έτσι επειδή μοιάζει με βουνό και παίρνει το όνομά του από το Mont Blanc - την ψηλότερη κορυφή τον Άλπεων. Στα Γαλλικά, ονομάζεται Mont Blanc aux marrons ή Mont Blanc of chestnuts. Στα ιταλικά, Monte Bianco. Συχνά, άχνη ζάχαρη ή κρέμα διακοσμεί την κορυφή του Mont Blanc και το κάνει να μοιάζει με χιονισμένο βουνό.
Το Mont Blanc είναι συχνά ένα cupcake, τάρτα ή rollcake, με σαντιγί στην κορυφή. Συνήθως ένα κάστανο κόβεται στο μισό και τοποθετείται στην κορυφή.
Είναι δημοφιλές μεταξύ των χωρών όπου τα κάστανα χρησιμοποιούνται συχνά σε επιδόρπια και συγκεκριμένα στην Γαλλία, την Ιταλία και την Ιαπωνία. Είναι επίσης δημοφιλές επιδόρπιο στην Ουγγαρία, γνωστό ως "gesztenyepüré" (κυριολεκτικά πουρές κάστανου). Μερικές φορές χρησιμοποιούνται κολοκύθα και μωβ γιαμ αντί του κάστανου, ή -μαζί με κάστανα - μερικές φορές χρησιμοποιούνται κακάο ή matcha (πράσινο τσάι). Επίσης υπάρχουν παραλλαγές με φρούτα όπως μάνγκο και φράουλα.
Το επιδόρπιο αυτό περιγράφεται σε ένα ιταλικό βιβλίο μαγειρικής από το 1475 και συχνά σερβιρόταν στο σπίτι του Καίσαρα και της Λουκρητίας Βοργίας. Έγινε δημοφιλές στη Γαλλία τον 17ο αιώνα - περίπου το 1620. Διάσημα σε όλο κόσμο είναι τα Mont Blanc κεκάκια του παριζιάνικου καφέ Ατζελίνα (salon de thé, Angelina).

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου