Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Η ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΗΣ ΑΜΟΡΓΟΥ, ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ





«Όταν ένας άντρας κλαίει, κάπου έχει αποτύχει, όταν μια γυναίκα κλαίει, κάτι θέλει να πετύχει», συνηθίζει να λέει ο Λευτέρης, ο ψαράς στο Πάνω Κουφονήσι, σε έναν τόπο που πασχίζει να ξεφύγει από τα όρια της λησμονιάς και της μοναξιάς του χειμώνα.
Ένας οφθαλμίατρος και μάλιστα Ιθακήσιος στην καταγωγή, άκουσε τα κουφονησιώτικα βιολιά, τα κύματα, τις ιστορίες τους, μύρισε τα λεπτά αρώματα από τα ξερόχορτα και την πρωινή αύρα του πελάγους, ένιωσε τα μελτέμια και κυρίως γεύθηκε τα φαγητά στις χαμηλοτάβανες κουζίνες και τα καπνισμένα μαγερειά.
Διάφανες γεύσεις και γνήσιες σπιτικές μυρουδιές, που σκορπίζονται διακριτικά από τις σελίδες του βιβλίου του συγγραφέα Μιχάλη Π. Μαγουλά «Η κουζίνα της Αμοργού, των Μικρών Κυκλάδων & της Νάξου. Μια γευστική περιήγηση στην παραδοσιακή κουζίνα των παρυφών του Αρχιπελάγους», Ιατρικές Εκδόσεις Βήτα. Ένας γαστρονομικός παράδεισος ξεδιπλώνεται εδώ μέσα: γιαπράκια, κολοκυθοπαστίτσα, λούπινα, φαβοκεφτέδες αμοργιανοί, μένουλες λιαστές, σαβόρι, πεταλίδες και χάβαρα, ρεγγοτηγανίτες, σεφουκλωτή, μπάτουδο ναξιώτικο, μπιφτέκι της Πολυξένης, σχοινουσιώτικος καβουρμάς κ.ά.
Ο συγγραφέας αναζητεί μια βαθύτερη μύηση στα μυστικά της παραδοσιακής κουζίνας, αποφεύγοντας τη νεόκοπη, υβριδική γαστρονομία, που υπηρετείται στα τουριστικά παράλια. Στόχος του είναι η απλή νησιώτικη κουζίνα, την οποία καταγράφει μεθοδικά, προσέχοντας να μην την αποσπάσει από το πανάρχαιο πολιτισμικό της υπόβαθρο.
«Στα νησιά αυτά», συμπληρώνει ο Μιχάλης Π. Μαγουλάς, «γνώρισα την παλιά, απλή και φτωχική αιγαιοπελαγίτικη κουζίνα, που δεν έχει καμιά σχέση με τη γευστική σύγχυση της σημερινής αστικής πληθωρικής κουζίνας. Της νεόκοπης υβριδικής γαστρονομίας, που εκτοπίζει τα πάντα, καθώς κυκλοφορεί τα δειλινά πάνω σε ακριβά τραπεζομάντιλα στα Φηρά ή τα χαράματα, τυλιγμένη σε φανταχτερά στολίδια, στη Μύκονο».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ
(Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Η ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΗΣ ΑΜΟΡΓΟΥ, ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ
Μια γευστική περιήγηση στην παραδοσιακή κουζίνα των παρυφών του Αρχιπελάγους
Συγγραφέας: Μαγουλάς, Μιχάλης Π.
Εικονογράφος: Μπογδάνου - Μαΐλλη, Ειρήνη
Εκδότης: Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις
ISBN: 960-452-030-Χ
Έτος Έκδοσης: 2007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου