Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

ΜΠΟΥΡΔΕΤΟ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΤΑΝΗΣΑ!



Το μπουρδέτο είναι ένα κλασσικό και πολυαγαπημένο φαγητό της επτανησιακής κουζίνας και ειδικότερα της Κέρκυρας. Πρόκειται για ένα πικάντικο πιάτο, κατάλληλο τόσο για μεζέ, όσο και για κυρίως γεύμα. Το μπουρδέτο φτιάχνεται με ό, τι πετρόψαρο έχουμε διαθέσιμο, αλλά και με διάφορα λιπαρά ψάρια με έντονη γεύση. Συνοδεύεται ιδανικά με πατάτες ή με ρύζι και με ένα λευκό ή ροζέ κρασί με δυνατό άρωμα.

Υλικά

4-5 σκορπιοί βάρους 1 κιλού περίπου
3 ώριμες ντομάτες περασμένες από τον τρίφτη
2 μεγάλα κρεμμύδια χοντροκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση
2 φλιτζανάκια του καφέ λάδι
2 κουταλιές μπελτέ ντομάτας ή ντοματοπολτό
1/2 κουτάλι του γλυκού ζάχαρη
1/2 κουτάλι του γλυκού αλάτι
1 κουτάλι του γλυκού κόκκινο πιπέρι καγιέν
1/5 κουταλιού του γλυκού πάπρικα γλυκιά (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Σε μία φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις το λάδι ζεσταθεί, σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε για λίγα δευτερόλεπτα και έπειτα ρίχνουμε τη ντομάτα, τον μπελτέ, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι και την πάπρικα. Βράζουμε σε σιγανή φωτιά, με κλειστό καπάκι για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να αρχίσει να ομογενοποιείται η σάλτσα.
Δυναμώνουμε στη συνέχεια τη φωτιά, ανοίγουμε την κατσαρόλα και προσθέτουμε τα ψάρια. Σείουμε λίγο την κατσαρόλα, ώστε η σάλτσα να «βρέξει» καλά τα ψάρια (η σάλτσα θα πρέπει ίσα που να τα καλύπτει) και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, με ανοιχτή την κατσαρόλα για 15 – 20 λεπτά, μέχρι να μαγειρευτούν τα ψάρια και να δέσει καλά η σάλτσα. Ελέγχουμε αν τα ψάρια είναι έτοιμα, κοιτάζοντας αν το κρέας τους έχει ξεκολλήσει από το ραχοκόκκαλο.
Αν τα ψάρια είναι έτοιμα προτού δέσει η σάλτσα, τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα και βράζουμε την σάλτσα λίγο ακόμα. Αν συμβαίνει το αντίθετο, προσθέτουμε λίγο νερό στο φαγητό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα.


Προσοχή: Δεν αναποδογυρίζουμε τα ψάρια όσο τα μαγειρεύουμε γιατί θα διαλυθούν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου