Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2016

ΤΣΙΓΑΡΕΛΙ ΤΣΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ



Υλικά

1 μεγάλη σακούλα ήμερα χορταρικά (σέσκουλα και σπανάκι ας πούμε) πλυμένα και κομμένα σε κομμάτια 2-3 πόντων.
1 πράσο ψιλοκομμένο
1 μάτσο κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
1 μάτσο άνηθο ή 1 μικρό φινόκιο ψιλοκομμένο (μόνο αν δεν έχουμε μάραθο στα χόρτα)
1 ½ μεγάλη σακούλα άγρια χόρτα  (τσουκνίδες, μάραθο, αγριοκαρότο (ο «Σταφυλίνος» του Διοσκουρίδη), φύτρα μαργαρίτας, λάπατα, αγριόπρασα, φουρνέλο, μοσχολάχανα (καυκαλίθρες), κουφολάχανα, φύτρες παπαρούνας, αγριόπρασα).
3 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κομμάτια μικρά
ελαιόλαδο
3 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
αλάτι
κόκκινο καυτερό πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια ρηχή κατσαρόλα τσιγαρίζουμε στο λάδι το πράσο, τα κρεμμυδάκια και τα αγριόπρασα (και το φινόκιο, αν θα βάλουμε).
Σε μια ψηλή κατσαρόλα με μπόλικο νερό που βράζει ζεματίζουμε τα χόρτα για 3 λεπτά (σε δόσεις αν είναι πολλά) και τα στραγγίζουμε κρατώντας ένα μέρος του νερού. Το κόψιμο των χόρτων μπορεί να γίνει και σε αυτό το σημείο.
Τα βάζουμε στην κατσαρόλα με το λάδι και τα μυρωδικά και τα αφήνουμε να τσιτσιρίζουν ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε τις πατάτες και τον πελτέ διαλυμένο στο νερό που κρατήσαμε απ' τα χόρτα. Το νερό να τα καλύψει ίσα-ίσα.
Τελευταία το αλάτι και το κόκκινο πιπέρι κατά το γούστο μας.
Φέρνουμε σε βράση, χαμηλώνουμε όσο γίνεται τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και ψήνουμε για μισή περίπου ώρα ή ώσπου να απορροφηθούν τα υγρά και να γίνουν οι πατάτες. Τρώγεται χλιαρό, πασπαλισμένο με ψιλοκομμένο μάραθο ή άνηθο.

ΤΣΙΓΑΡΕΛΙ  ΛΕΜΟΝΑΤΟ

Ισχύει η ίδια ακριβώς διαδικασία χωρίς τη ντομάτα και το κόκκινο πιπέρι, μόνο που τα τελευταία 2-3 λεπτά του μαγειρέματος προσθέτουμε το ζουμί από ένα λεμόνι και ανακατεύουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου