Κυριακή, 13 Μαρτίου 2016

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΗ ΜΥΖΗΘΡΟΠΙΤΑ



«Το γλυκό έθιμο της Τυρινής», που αρχίζει να χάνεται.

Υλικά

2 ½  κιλά μυζήθρα χλωρή, ανάλατη από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα
16 αυγά και 1 προαιρετικά για την επικάλυψη
4 βανίλιες
1 κουτ. σούπας κόφτη κανέλα
1 κουτ. σούπας κόφτη μπέικιν πάουντερ
½ ματσάκι άνηθο
½  κιλό ζάχαρη
2 ½ φλιτζάνια μέλι
1 ½ φλιτζάνι γάλα

Εκτέλεση

Στο μίξερ ρίχνουμε την μυζήθρα το γάλα και το μπέικιν πάουντερ (που το έχουμε πρώτα ανακατέψει με το γάλα) και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει κρεμώδες. Στη συνέχεια το αδειάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη.
Στο μίξερ ρίχνουμε τα 16 αυγά τη ζάχαρη και το μέλι και τα κτυπάμε καλά. Στη συνέχεια το μίγμα το ρίχνουμε στη λεκάνη με τα άλλα υλικά.
Προσθέτουμε την κανέλα, τις βανίλιες και τον άνηθο που τον έχουμε ψιλό κόψει στο μουλτι η στο χέρι.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Λαδώνουμε ένα, ταψί Νο 40 και ρίχνουμε μέσα όλο το μίγμα. Κτυπάμε ένα αυγό στο μουλτι με λίγο νερό και το απλώνουμε πάνω στο γλυκό.
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο που έχουμε προθερμάνει και ψένουμε στους 200 βαθμούς για μιάμιση ώρα περίπου ανάλογα τον φούρνο.
Πριν βγάλουμε το γλυκό από τον φούρνο, με μια οδοντογλυφίδα κοιτάμε εάν κολάει, εάν δεν κολάει βγάζουμε από το φούρνο το ταψί, και όταν κρυώσει, «πασπαλίζουμε» το γλυκό μας με λίγη κανέλα και το κόβουμε κομμάτια.
Καλή επιτυχία.
«Χρόνια Πολλά και Καλή Σαρακοστή»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ - ΣΑΜΗ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου