Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΣΟΦΡΙΤΟ



Κερκυραϊκή συνταγή για ένα εύγευστο φαγητό που αρμόζει στο κυριακάτικο αλλά και το γιορτινό τραπέζι.

Υλικά

1½ κιλό κιλότο μοσχαρίσιο, σε φέτες πάχους περίπου 2εκ.
3-4 σκελίδες σκόρδο, σε λεπτές φέτες
½ φλιτζάνι κρασί λευκό
½ φλιτζάνι ξίδι
4 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 φύλλα δάφνης (προαιρετικά)
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
αλεύρι για το τηγάνισμα

Διαδικασία

Πασπαλίζετε τις φέτες του κρέατος με το αλεύρι. Ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε τηγάνι και τηγανίζετε το μοσχάρι μέχρι να πάρει χρώμα. Βγάζετε τις φέτες από το τηγάνι και τις αφήνετε στην άκρη.
Σε ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, σοτάρετε το σκόρδο μέχρι να μαλακώσει και προσθέτετε τον μαϊντανό και τη δάφνη.
Τοποθετείτε το κρέας πάνω από το μαϊντανό έτσι ώστε να χωρέσουν όλες οι φέτες. Όταν αρχίζει να ψήνεται το κρέας το σβήνετε με το κρασί και μετά με το ξίδι. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε νερό μέχρι να σκεπαστεί το κρέας.
Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Σερβίρετε με πατάτες τηγανιτές ή πουρέ.

Παραλλαγή: Μπορείτε να κάνετε το σοφρίτο κοκκινιστό προσθέτοντας 250γρ. αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες ντομάτες αντί για νερό. Επίσης, όταν μισοψηθεί το κρέας μπορείτε να προσθέσετε πατάτες στην κατσαρόλα.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΟΦΙΝΑ*

*Είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας-ερευνήτρια γαστρονομίας. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αμερική. Έλαβε πτυχίο ΒΑ στην Ιστορία από το University of North Carolina. Το 1976 μετακόμισε οικογενειακώς στην Ελλάδα. Ασχολήθηκε με την ελληνική γαστρονομία και συνέγραψε με την Μαριγούλα Κοκκίνου το βιβλίο Σαρακοστιανά, που κυκλοφορεί από το 1986 με πάνω από 85,000 πωλήσεις. Έχει οργανώσει πολλά σεμινάρια ελληνικής κουζίνας και έχει συμμετάσχει σε συνέδρια γαστρονομίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης, έχει συνεργαστεί με διάφορες εταιρείες τροφίμων δημιουργώντας συνταγές για τα προϊόντα τους. Για αρκετά χρόνια συνεργάστηκε με τα περιοδικά ΜΕΝΟΥ, Greek Gourmetraveler, Insider, την ιστοσελίδα www.gourmed.gr. και την ελληνο-αμερικάνικη εφημερίδα National Herald. Έχει εμφανιστεί σε αρκετά τηλεοπτικά προγράμματα παρουσιάζοντας την παραδοσιακή και δημιουργική ελληνική κουζίνα. Τα τελευταία 14 χρόνια εργάζεται στο Alpine Center for Hotel and Tourism Management που αποτελεί τμήμα του Κολλεγίου City Unity, διδάσκοντας οργάνωση μενού και διατροφή, όπως και πρακτικά μαθήματα στα πλαίσια της παραδοσιακής ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας. Με το περιοδικό OLIVE συνεργάζεται από το πρώτο τεύχος της κυκλοφορίας του στην Ελλάδα.


Περιοδικό OLIVE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου