Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2016

ΟΣΠΡΙΑΔΑ ΚΡΗΤΗΣ



Σε μια από τις τελευταίες μου επισκέψεις στην Αθήνα, σε ένα κατάστημα παραδοσιακών προϊόντων, ανακάλυψα την Οσπριάδα, ή αλλιώς Παλικαριά Κρήτης, ένα σακουλάκι που αποτελείται από 13 διαφορετικά όσπρια... Ρεβίθι, φακή, φακή κόκκινη, φακή πράσινη, φάβα πράσινη, φάβα κίτρινη, σιτάρι, ροβίτσα, φασόλι πλακέ, φασόλι μαυρομάτικο, φασόλι κόκκινο ή γίγαντες, φασόλι μπαρμπούνι, φασόλι μέτριο... όλα σε ένα πιάτο!!!
Η συνταγή που σας δίνω είναι από το ίδιο το προϊόν δοκιμάστε τη!

Υλικά

300 γραμμάρια οσπριάδα
1 κρεμμύδι ξερό
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 πράσα
2 καρότα
½  ματσάκι σέλινο
2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι

Για το σερβίρισμα
λεμόνι και κάρδαμο τριμμένο

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε τα όσπρια από το προηγούμενο βράδυ σε χλιαρό νερό. Σουρώνουμε και τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά με 2 λίτρα νερό για μια ώρα (ίσως και λίγο παραπάνω).
Κόβουμε τα λαχανικά μας και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 40' λεπτά περίπου. Στο τελευταίο 20λεπτο,προσθέτουμε το λάδι και το αλατοπίπερο.
Σερβίρουμε στα πιάτα με χυμό λεμόνι και τριμμένο κάρδαμο.


ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου