Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2014

ΘΙΑΚΟΙ ΔΑΚΤΥΛΟΙ



(γκουρμάδες), για την πρωτοχρονιά, αλλά και για όλο το χρόνο!!

Υλικά

1  κιλό σταρένιο αλεύρι
1  τσάσκα* καυτό λάδι
1  τσάσκα καυτό κρασί
1  τσάσκα ζάχαρη
μισό ποτήρι χυμό πορτοκάλι
ξύσμα πορτοκάλι - κανέλα - γαρύφαλλο

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε αλεύρι, ζάχαρη, ξύσμα πορτοκάλι, κανελογαρύφαλλο μέσα σε μια λεκάνη (πήλινη) .
Καίμε το λάδι και το κρασί και τα ρίχνουμε μέσα στη λεκάνη.
Προσθέτουμε χυμό πορτοκάλι και τα ζυμώνουμε.
Φροντίζουμε η ζύμη να είναι μαλακή.
Τα πλάθουμε σε μικρές μπαλίτσες που τις ζουπάμε με τα δυο «δάκτυλα», πάνω σ' ένα τρυπητό σουρωτήρι για να δημιουργηθούν μικρές διακοσμητικές προεξοχές.
Με αυτόν τον τρόπο διπλώνονται ελαφρά και τα τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό λάδι.
Όταν ροδίσουν τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί για λίγη ώρα.

Μέλωμα

1 ποτήρι μέλι, λίγη ζάχαρη, κανέλα σε ξύλο.
3 ποτήρια νερό.
Τα βράζουμε λίγο για να γίνει αραιό σιρόπι και ρίχνουμε μέσα τους δακτύλους λίγους - λίγους.
Αφού τους βγάλουμε, τους τοποθετούμε σε πιατέλα και τους πασπαλίζουμε με κοπανισμένο αμύγδαλο - σουσάμι - κανέλλα.

*φλιτζάνι

ΠΙΠΙΚΑ ΜΑΝΙΑ - ΙΘΑΚΗ

Φωτογραφία ΒΑΣΙΛΗ ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗ

1 σχόλιο: