Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

ΚΟΤΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ



Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2013. Αυτή ήταν η τελευταία συνταγή της Εύης Βουτσινά: Μια μυρωδάτη αχνιστή κοτόσουπα με κριθαράκι.
Ο Γαστρονόμος της Καθημερινής ήταν τα τελευταία χρόνια το σπίτι της, η μεγάλη δημόσια κουζίνα της που φούρνιζε συνταγές, δημιουργούσε φαγάκια για την ψυχή και μοίραζε τη σοφία της η Εύη Βουτσινά, που έσβησε σε ηλικία 62 ετών. Εκεί, ανακαλύψαμε και την τελευταία της συνταγή που αναρτήθηκε την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013. Μια αχνιστή ευωδιαστή πεντανόστιμη κοτόσουπα με λαχανικά. Ακολουθεί η συνταγή της, από την ιστοσελίδα του Γαστρονόμου στην Καθημερινή, μια διαφορετική σούπα, πολύ νόστιμη και κατάλληλη για κρύες μέρες.

Υλικά

1 κοτόπουλο (ή κότα, αν είστε τυχεροί), έτοιμο για μαγείρεμα
1 ξερό κρεμμύδι, καθαρισμένο και καρφωμένο με 6 – 7 γαρίφαλα
1 μεγάλη πατάτα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
2 πράσα
2 μεγάλα καρότα
8 μικρά κλωνάρια σέλινο
250 γρ. μανιτάρια λευκά
1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές, διαλυμένος σε νερό
50 ml ελαιόλαδο
150 γρ. κριθαράκι
1/3 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χονδρά κοτσάνια)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μερίδες 6
Προετοιμασία 20΄ Μαγείρεμα ~ 1 ώρα + 30΄

Διαδικασία

Σε μια βαθιά κατσαρόλα, βάζουμε το κοτόπουλο και νερό τόσο ώστε να το σκεπάζει καλά και το βράζουμε σε δυνατή φωτιά. Αφαιρούμε σχολαστικά τον αφρό που ανεβαίνει στην επιφάνεια και ρίχνουμε το κρεμμύδι με τα γαρίφαλα, αλάτι και το αφήνουμε να μαγειρευτεί, για περίπου 50 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσει.Βγάζουμε προσεχτικά το κοτόπουλο από το ζουμί και το κρατάμε στην άκρη. Πλένουμε και κόβουμε όλα τα λαχανικά.
Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τα λαχανικά. Ανακατεύουμε για 2 – 3 λεπτά, προσθέτουμε τον πελτέ και τον ζωμό κοτόπουλου σουρωμένο. Αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε να βράσει για περίπου 20 λεπτά.
Προσθέτουμε το κριθαράκι, ανακατεύουμε και βράζουμε για περίπου άλλα 15 λεπτά. Ρυθμίζουμε την πυκνότητα της σούπας, προσθέτοντας λίγο νερό, αν χρειάζεται, την ώρα που βράζει. Τον μαϊντανό, τον ρίχνουμε τελευταία στιγμή.
Το κοτόπουλο το σερβίρουμε σε πιατέλα, αλατοπιπερωμένο και ραντισμένο με λαδόξιδο ή λαδολέμονο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου