Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

ΚΟΥΝΕΛΙ ΣΕ ΣΑΛΤΣΑ ΛΑΓΟΥ



Κουνέλι σε σάλτσα λαγού, και όχι, μην μπερδευτείτε με το γνωστό λαγωτό που γίνεται κατά τόπους και ειδικά στην Αρκαδία με διάφορα κρέατα. Δεν βάζουμε κρεμμύδι σε αυτή τη συνταγή, μόνο σκορδάκι, αν σας αρέσει μπορείτε να το «τσιμπήσετε» σε ποσότητα κατά βούληση, και επίσης στο τέλος προσθέτουμε χυμό λεμονιού, κάτι που απογειώνει την παχιά σαλτσούλα του.
Σε σάλτσα λαγού γιατί έτσι μαγειρεύουν και το λαγό στην Κεφαλονιά και έμεινε από σιόρα σε σιόρα η συνταγή και έτσι την ξέρουν όλοι. Σαν δεδομένο έχουμε το κόβουμε σε μερίδες και  το ποτίζουμε σε ξύδι για ένα 8ωρο. Επίσης το ξέχασα μία μέρα στο ψυγείο και την άλλη μέρα ξεκίνησα το μαγείρεμα.

Υλικά

1 κουνέλι ή λαγός σε μερίδες
1 νεροπότηρο ξύδι
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 ποτήρι του νερού (ναι σωστά διαβάσατε) ελαιόλαδο
1 κιλό ντομάτες τριμμένες ή 2 κονκασέ ντομάτας
2-3 δαφνόφυλλα
αλάτι και πιπέρι
χυμός από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

Μαρινάρουμε το κουνέλι στο ξύδι για 8 ώρες.
Ροδίζουμε τα κομμάτια του κουνελιού στο μισό ελαιόλαδο και τα  ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί.
Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, σοτάρουμε το σκόρδο να γυαλίσει, προσθέτουμε την ντομάτα, τα δαφνόφυλλα, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να πάρουν βράση.
Τότε ρίχνουμε τα κομμάτια του κουνελιού, αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο νερό ίσα-ίσα να το καλύψει και σιγοβράζουμε μέχρι να μείνει με τη σαλτσούλα του και να μελώσει.  Πριν κλείσουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και αφήνουμε πάνω στο μάτι με κλειστό καπάκι για μισή ώρα τουλάχιστον να ενωθούν τα αρώματα.
Προκύπτει μία παχιά, λεμονάτη κοκκινιστή σαλτσούλα που ταιριάζει τέλεια με ρύζι πιλάφι ή τηγανητές πατάτες.


ΝΙΟΒΗ ΚΑΜΠΙΤΣΗ, από το βιβλίο «Κεφαλονίτικες Ρετσέτες»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου