Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΓΙΑΔΑ ΤΣΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ



Σε διάφορα μέρη της Ελλάδας έχουμε πολλές παραλλαγές της σκορδαλιάς, (αλιάδας η αγιάδας) όπως στα μέρη μας την Ιθάκη και τη Κεφαλονιά η αλιάδα με πατάτα και ζουμί από ψάρι, στη Μακεδονία με καρύδια, στο Πόντο με ψωμί και ξηρούς καρπούς και στη Κέρκυρα η αγιάδα με αμύγδαλα. Ταιριάζει με μπακαλιάρο, ιδίως τον τηγανητό. Φυσικά η καλύτερη αλιάδα γίνεται στο πέτρινο γουδί, με το γουδοχέρι και εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το μίξερ.

Υλικά

1 μεγάλο κεφάλι σκόρδο
3 μεγάλες φέτες ψωμί, μόνο η ψίχα
110 γραμμάρια (4 ουγγιές*) αμύγδαλα ασπρισμένα
1 ποτήρι του κρασιού (1 καρτεζίνι**) λάδι
ξύδι
αλάτι

Εκτέλεση

Κοπανάμε στο γουδί με το γουδοχέρι το σκόρδο, μετά τα αμύγδαλα και το ψωμί αφού το έχουμε πρώτα μουσκέψει σε νερό και μετά το έχουμε στύψει πολύ καλά.
Στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά-σιγά το λάδι (όσο πάρει), λίγο ξύδι, αλάτι, πάντα χτυπώντας ελαφρά με το γουδοχέρι, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. ρίχνουμε λίγο-λίγο λάδι, λίγο ξύδι και αλάτι και τα ανακατεύουμε μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά.

Αν αφήσουμε τα σκόρδα από το προηγούμενο βράδυ σε ξύδι, που θα χύσουμε το πρωί η σκορδαλιά γίνεται πιο εύπεπτη και απαραίτητο είναι να έχουμε διαλέξει σκόρδα άσπαρτα και σκληρά και αν έχει πιάσει φύτρο, θα πρέπει να το αφαιρέσουμε γιατί πικρίζει.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

*Η ουγγιά (ή ουγγία, ή ουγκιά), η ισοδυναμία της σε γραμμάρια είναι: 1 κοινή ουγγιά = 28,35 γραμμάρια, ενώ 1 ευγενής ουγγιά = 31,10 γραμμάρια.

**Το καρτεζίνι ήταν παλαιότερο επτανησιακό μέτρο χωρητικότητας υγρών. Το μέτρο αυτό ίσχυε σε όλα τα Επτάνησα από την εποχή της Ενετοκρατίας. Διατηρήθηκε η ισχύς του και μετά την ενσωμάτωση αυτών με την Ελλάδα μέχρι σχεδόν την δεκαετία του 1950. Σε βάρος ισοδυναμούσε με 36 δράμια (της οκάς), (1 δράμι = 3,2 γραμμάρια).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου