Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΟΥΜΑΚ




Μπαχαρικό σε μορφή κόκκινης σκόνης που προέρχεται από τους αποξηραμένους καρπούς του φυτού Rhus coriaria της οικογένειας Anacardiaceae. Ευδοκιμεί στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Πρόκειται για θάμνο με λευκά άνθη που μπορεί να φτάσει τα 3μ.
Στην αρχαία Ρώμη οι καρποί του φυτού βράζονταν, στραγγίζονταν και μέσω της συμπίεσης εξάγονταν τα αιθέρια έλαιά τους. Στη συνέχεια τα έλαια αναμειγνύονταν με ελαιόλαδο ή ξύδι. Για τις θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού μίλησε ο Διοσκουρίδης τον 1οαι. μ.Χ. στο σύγγραμμα του «Περί Ύλης Ιατρικής» («De Materia Medica»). Το Μεσαίωνα το σουμάκ χρησιμοποιούνταν στη φαρμακευτική, κυρίως στις χώρες του Ισλάμ, όπου ήταν περισσότερο διαθέσιμο συγκριτικά με την Ευρώπη. Στην Αμερική οι Ινδιάνοι έφτιαχναν από το φυτό ένα ποτό που έμοιαζε με τη σημερινή μπύρα.
Προέλευση: Ευρώπη (Ιταλία), Ασία (Μέση Ανατολή), Αφρική και Βόρεια Αμερική.
Στη Μέση Ανατολή είναι εξαιρετικά δημοφιλές μπαχαρικό και αποτελεί συστατικό πολλών παραδοσιακών πιάτων της Τουρκίας και του Ιράν αλλά και του ανατολίτικου μίγματος μπαχαρικών ζάαταρ.
Το ανατολίτικο αυτό μπαχαρικό με το βαθύ κόκκινο χρώμα και τη φρουτώδη ξινή γεύση συμπληρώνει ευχάριστα όλα τα είδη των κρεάτων και στο κεμπάπ. Δοκιμάστε το σε μαρινάδες, ντρέσινγκς, σούπες, στιφάδο, στο ρύζι, όπως επίσης και σε θαλασσινά, λαχανικά και πράσινες σαλάτες. Συνδυάζεται με πάπρικα, τσίλι, τζίντζερ, πιπέρι σκόρδο, δενδρολίβανο, θυμάρι και ρίγανη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου