Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΠΑΧΑΡΙ




Η ονομασία του δεν είναι τυχαία. Λέγεται έτσι γιατί το άρωμά του θυμίζει συνδυασμό διαφόρων μπαχαρικών, με σύνθετο άρωμα και  περίπλοκη γεύση. Στα Κινέζικα λέγεται «Πιπέρι των εκατό γεύσεων», στα Γερμανικά λέγεται «Τέσσερα μπαχαρικά» (Viergewürz), και στα Αγγλικά «Όλα τα μπαχαρικά» (Allspice), ονομασίες που εξηγούν ότι στην πικάντικη γεύση του, στο ζεστό άρωμά του υπάρχουν νότες κανέλας, γαρίφαλου, μοσχοκάρυδου, πιπεριού και χιλιάδων άλλων καρυκευμάτων. Είναι ο αποξηραμένος καρπός ενός αειθαλούς τροπικού δέντρου που είναι αυτοφυές στη Τζαμάικα, Κούβα, Γουατεμάλα, Ονδούρα και στο Νότιο Μεξικό. Το τροπικό αυτό δέντρο με τους σφαιρικούς καρπούς έχει ύψος που φτάνει τα 7-12μ. Η συγκομιδή των καρπών γίνεται με τα χέρια, όσο οι καρποί είναι ακόμα πράσινοι, όταν αποκτήσουν το τελικό τους μέγεθος. Οι καρποί αποξηραίνονται και αποκτούν το χαρακτηριστικό καφεκόκκινο χρώμα με το οποίο είναι γνωστοί. Οι αποξηραμένοι καρποί χρησιμοποιούνται ευρύτατα στην ποτοποιία (ρούμι, λικέρ και γλυκό κρασί) και στη βιομηχανία τροφίμων για την παρασκευή ketchups και άλλων προϊόντων.
Το 1500 π.Χ. το χρησιμοποιούσαν οι Μάγιας της Λατινικής Αμερικής ως καρύκευμα. Οι Αζτέκοι το χρησιμοποιούσαν ως γλυκαντική ουσία για το ρόφημα σοκολάτας. Στην Ευρώπη εισήλθε για πρώτη φορά στις αρχές του 16ου αιώνα με το Χριστόφορο Κολόμβο.Μετά το 1600 το μπαχάρι χρησιμοποιούνταν ευρέως στην Ευρώπη και αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τους Άγγλους, λόγος για τον οποίο ονομάστηκε και Αγγλικό μπαχαρικό.
Προέλευση: Τζαμάικα, Κούβα, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Μεξικό.
Πικάντικη πιπεράτη γεύση που θυμίζει γαρίφαλο, κανέλα και μοσχοκάρυδο.Το τριμμένο μπαχάρι ταιριάζει στα λουκάνικα, χοιρινό, μαρινάδες για κρέας και κοτόπουλο και στο πατέ. Ταιριάζει ακόμα σε σάλτσες με κρασί ή ντομάτα, στα τουρσιά, στη σάλτσα barbecue, στις περισσότερες λευκές σάλτσες αλλά και σε πίτες. Στη ζαχαροπλαστική μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε κομπόστες, κέικ, στις κρέμες μπαβαρουάζ, πουτίγκες και πίτες με γλυκές κολοκύθες, μπισκότα. Κατάλληλο για φαγητά κατσαρόλας (στιφάδο, κοκκινιστό στο κ.ά.), σε συνταγές κυρίως για κυνήγι στο σουκραν σπανάκι, (λάχανο, τουρσί).Συνδυάζεται με κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, τζιντζερ και πιπερι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου