Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2016

ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ



Υλικά για την γέμιση

1 μπούτι τράγιο (βετούλι, μιλιόρη η βεργάδι)
1 ποτήρι του νερού ρύζι σκάρτο (Καρολίνα)
1 μεγάλο κεφαλή σκόρδο ψιλοκομμένο
4 κουταλιές της σούπας σάψιχο ξερό
αλάτι,
πιπέρι
1 και κάτι κουτάλια κανέλα κοπανισμένη,
2 ποτήρια λάδι
3 ποτήρια σκάρτα ζωμό από το κρέας που έχουμε βράσει μαζί με τα κόκαλα.

Υλικά για τα φύλλα 

1 κιλό περίπου αλεύρι
½  ποτήρι του νερού λάδι
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
λίγο αλάτι
χλιαρό νερό (όσο πάρει)

Εκτέλεση  

Κόβουμε σε μικρά κομματάκια το κρέας. Τα κόκαλα και το κρέας τα βράζουμε με λίγο αλάτι και τα ξαφρίζουμε. Σβήνουμε το ζωμό μας, να κρατάει λίγο το κρέας και να έχει λίγο ζουμί όσο θα χρησιμοποιήσουμε στη πίτα μας (περίπου τρία ποτήρια).
Αφαιρούμε τα κόκαλα και σε μεγάλο σουρωτήρι σουρώνουμε τον ζωμό και κρατάμε το κρέας, και τον ζωμό χωριά.
Σε μια μεγάλη λεκάνη προσθέτουμε όλα τα υλικά μας (κρέας, σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, σάψιχο, κανέλα, λάδι, και ρύζι, και τα ανακατεύουμε πολύ καλά. Εν τω μεταξύ σ' άλλη λεκάνη θα σμίξουμε τ' υλικά του φύλλου (αλεύρι, ξύδι, αλάτι, ελαιόλαδο) και προσθέτουμε σιγά - σιγά χλιαρό νερό. Ζυμώνουμε ώσπου να γίνουν μια μαλακή εύπλαστη ζύμη. Έπειτα χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία κομμάτια και ανοίγουμε με τον πλάστη τρία λεπτά φύλλα. Λαδώνουμε το ταψί και βάζουμε στον πάτο τα δυο φύλλα, ενδιάμεσα τα ραντίζουμε με λάδι.
Προσθέτουμε τη γέμιση, την στρώνουμε ομοιόμορφα και προσθέτουμε σιγά - σιγά με ένα ποτήρι το ζωμό σε διαφορά σημεία για να μην μας ανακατέψει το υλικό. Γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα και σκεπάζουμε από πάνω με το άλλο φύλλο, κόβουμε με τον πλαστή τα περισσεύματα, και ραντίζουμε με λίγο νερό και λάδι. Ψήνουμε για μια ωρα και κατι στους 250 βαθμούς (ανάλογα τον φούρνο).
Καλή Επιτυχία
                                                                                                            

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ – ΣΑΜΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου