Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

ΜΕ ΤΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΤΕ ΤΑ ΑΥΓΑ ΣΤΑ ΓΛΥΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΑΓΗΤΑ



Yποκατάστατα Αυγού
1 αυγό = 2 κ.σ. νισεστέ (κορν φλάουρ)
1 αυγό = 1/4 φλιτζάνι πουρέ πατάτας
1 αυγό = 1/4 φλιτζάνι κονσερβοποιημένη κολοκύθα
1 αυγό = 1/4 φλιτζάνι πολτοποιημένα ξερά δαμάσκηνα
1 αυγό = 2 κ.σ. νερό + 1 κ.σ. λάδι + 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Τοφού:
Το τοφού είναι ένα πολύ καλό αντικατάστατο αυγού για συνταγές που ζητάνε πολλά αυγά όπως τα κις και οι κρέπες. Για να αντικαταστήσετε 1 αυγό σε μία συνταγή, πολτοποιήστε ένα μαλακό τοφού. Παρόλο που το τοφού δεν φουσκώνει όπως τα αυγά δημιουργεί μια υφή που είναι τέλεια για πιάτα που απαιτούν αυγά. Επίσης με το τοφού μπορούμε να φτιάξουμε πάρα πολύ ωραίες «ομελέτες» (scramble eggs).

Για Ασπράδι Αυγού:
• 1 ασπράδι αυγού = 1 κ.σ. σκόνη αγάρ διαλυμένη σε 1 κ.σ. νερό, χτυπάμε να αφρατέψει σαν σαντιγύ, βάζουμε ψυγείο να κρυώσει και ξαναχτυπάμε.

Συμβουλές:
• Αν μια συνταγή ζητάει 3 ή περισσότερα αυγά, είναι σημαντικό να διαλέξετε ένα υποκατάστατο αυγού που θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα π.χ. να δέσει τα υλικά ή να φουσκώσει το μείγμα.
• Όταν προσθέτετε τοφού ως υποκατάστατο αυγού σε μία συνταγή, βεβαιωθείτε ότι είναι καλά πολτοποιημένο και ότι είναι με απλή γεύση κι όχι μαριναρισμένο, ψημένο ή με γεύση.
• Αν θέλετε ένα πιο αφράτο αποτέλεσμα και θέλετε να χρησιμοποιείσετε πουρέ φρούτων ως υποκατάστατο αυγού, προσθέστε επιπλέον 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ. Οι πουρέδες φρούτων τείνουν να κάνουν το τελικό αποτέλεσμα πυκνότερο και πιο βαρύ από ότι η αρχική συνταγή.
• Αν ψάχνετε για ένα υποκατάστατο αυγού που να δένει τα υλικά, εκτός από τον αλεσμένο λιναρόσπορο δοκιμάστε να προσθέσετε 2-3 κουταλιές της σούπας από τα ακόλουθα για κάθεαυγό: ντοματοπολτό, νισεστέ, αλεύρι ολικής αλέσεως, πουρέ πατάτας, πουρέγλυκοπατάτας, νιφάδες πατάτας (συσκευασία για πουρέ), ή 1/4 φλιτζάνι πουρέ τοφού με 1 κουταλιά της σούπας. αλεύρι.
• Για Επιδόρπια, Γλυκά, Αρτοπαρασκευάσματα, αντικαθιστούμε το αυγό με μπανάνα ή σως μήλου. Επειδή όμως θα δώσουν μία ιδιαίτερη γεύση στην συνταγή, βεβαιωθείτε ότι οι μπανάνες ή τα μήλα ταιριάζουν γευστικά με το γλυκό που θα φτιάξετε.

• Για συνταγές τύπου κέϊκ λειτουργεί τέλεια η σόδα φαγητού με το ξύδι. Τα φουσκώνει και τα αφρατεύει σε συνδυασμό με αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου