Πατσάς,
ένα από τα φαγητά που απαιτεί η γνήσια Κεφαλλονίτικη παράδοση για σήμερα
Τσικνοπέμπτη - Μουρδουλοπέφτη - Τσουκνοπέμτη !
Η
ρετσέτα της νόνας Ελένης.
Υλικά
2
κιλά πατσά τραγιά
2
μεγάλα κρεμμύδια
1
μεγάλο κεφαλή σκόρδο
2
δαφνόφυλλα
1
ξυλάκι κανέλα
6-7
γαρίφαλα
4-5
μπίλιες μπαχάρι
2
κουταλιές της σούπας ντομάτα πάστα
Πιπέρι
Αλάτι
1
½ ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
1
και ποτήρι μεγάλο του κρασιού ξίδι
Νερό
όσο πάρει
Εκτέλεση
Πλένουμε
πολύ καλά το πατσά με πολλά νερά και τον τρίβουμε προσεκτικά με αλάτι και τέλος
τον ξεπλένουμε με ξίδι και νερό.
Μετα
την κόβουμε μικρά κομμάτια μεζέδες και τους βάζουμε σε μια κατσαρόλα να πιει τα
νερά της.
Βγάζουμε
το πατσά από την κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε
πρώτα το σκόρδο για να πάρει τη μυρωδιά το λάδι μετα το κρεμμύδι και στη
συνέχεια το πατσά.
Όταν
τσιγαριστούν το σβήνουμε με το ξίδι αφού εξατμιστεί το ξίδι ρίχνουμε την
ντομάτα πελτέ αφού την έχουμε διαλύσει σε λίγο νερό.
Στη
συνέχεια ρίχνουμε το νερό στη κατσαρόλα μέχρι να σκεπάσει το πατσά.
Τα
αφήνουμε να σιγοβράσουν χωρίς να ξεχνάμε να ανανεώνουμε το νερό, προσθέτουμε
την κανέλα το πιπέρι το μπαχάρι τα γαρίφαλα τα δαφνόφυλλα.
Τη
βράζουμε περίπου 2,30 έως 3 ώρες, μέχρι να μείνει με τη σάλτσα του ο πατσάς
(πηχτή).
10
λεπτά πριν σβήσουμε την κουζίνα προσθέτουμε το αλάτι.
Σερβίρουμε
ζεστή!
Καλή
επιτυχία!
ΚΑΙ
ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
ΚΑΛΗ
ΑΠΟΚΡΙΑ
ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ,
Σάμη Κεφαλονιάς
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου