Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΚΗ ΡΥΖΟΠΙΤΑ




«Είναι ελαφριά, ευπαρουσίαστη, γίνεται εύκολα και είναι εξαιρετική για πρωινό», μου λέει η κ. Όλγα Μανωλίτση. Πρόκειται για μία παραδοσιακή λευκαδίτικη συνταγή, η οποία είχε ξεχαστεί στο πέρασμα του χρόνου, αλλά η ίδια τη σερβίρει ακόμη στο ιδιαίτερο κατάστημά της «Το μπακάλικο με τα καλούδια»!

Υλικά

1 λίτρο γάλα
1 κούπα του τσιαγιού ρύζι
1/2 κούπα ελαιόλαδο
5 αβγά (μεγάλα, βιολογικά)
1 κοφτή κουταλιά της σούπας αλάτι
1/2 κοφτή κουταλιά του γλυκού πιπέρι
1/2 λίτρο νερό για να βράσουμε το ρύζι
Προαιρετικά φέτα βαρελίσια
2 κουταλιές ψιλό σιμιγδάλι

Εκτέλεση

Πλένουμε το ρύζι και βράζουμε το νερό. Μόλις πάρει βράση το νερό προσθέτουμε το ρύζι και χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά. Μόλις αρχίσει να τραβάει το νερό, ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς. Όσο πήζει, συνεχίζουμε να προσθέτουμε γάλα. Το βάζουμε σχεδόν όλο, αλλά κρατάμε λίγο (ένα φλιτζανάκι του καφέ) για να χτυπήσουμε με τα αβγά. Στη συνέχεια προσθέτουμε όλο το λάδι (κρατάμε λίγο για το ταψί μας), το αλάτι και το πιπέρι με σιγοβράζουμε μέχρι να χυλώσει καλά το μείγμα. Σβήσουμε τη φωτιά και το αποσύρουμε από το μάτι. Χτυπάμε τα αβγά μας με το γάλα και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε και γίνεται ένα παχύρρευστο μείγμα. Τρίβουμε με τα χέρια τη φέτα μας χοντρά κομμάτια τη φέτα και την προσθέτουμε και αυτή.

Κάποιοι τη θέλουν λεπτή και πιο τραγανή την πίτα, άλλοι πιο αφράτη. Οπότε βάζουμε και το αντίστοιχο μικρό ή πιο μεγάλο ταψάκι. Το λαδώνουμε. Αν θέλουμε βάζουμε δύο κουταλιές της σούπας ψιλό σιμιγδάλι γύρω γύρω και στον πάτο, ώστε να μας κάνει ωραία κρούστα στο ψήσιμο. Βάζουμε το μείγμα μέσα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου μία ώρα μέχρι να ροδίσει καλά.

Αφήνουμε 15 λεπτά να κρυώσει και την κόβουμε.

Το μπακάλικο με τα καλούδια
Είναι μοναδικό κατάστημα με παραδοσιακά προϊόντα της Λευκάδας και όχι μόνο. Η κ. Μανωλίτση πουλάει εδώ και 38 χρόνια μόνο ό,τι της αρέσει: ψωμί και ζεστές πίτες για πρωινό, μπιζού, γλυκά, καφέ, κεντήματα, κάδρα, τυροκούλουρα, λαδοκούλουρα κ.ά. Το κατάστημα βρίσκεται στο μέσω της επαρχιακής οδού Λευκάδας – Νυδρίου, στη Νικιάνα. Τηλ. 2645.071276.


Παρακολουθήστε το βίντεο με ολόκληρη την εκτέλεση της συνταγής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου