Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

ΜΑΥΡΟ ΚΥΜΙΝΟ..... ΕΝΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΔΥΝΑΜΙΤΗΣ



Το γνήσιο μαύρο κύμινο, μαυροκύμινο, μαύρος σπόρος ή μαυρόσπορος αναφέρεται κυρίως στους σπόρους από το φυτό Βούνιον το βολβοκάστανον (Bunium bulbocastanum), παρόμοιο σε σχήμα με το άγριο κύμινο (caraway).
Η ταυτόχρονη ονομασία του (μαύρο κύμινο ή μαυροκύμινο), και στους σπόρους από το φυτό Νιγέλα η εδώδιμος (Nigella sativa) ή άλλως η Νιγκέλλα ή το Μελάνθιον το ήμερον, μαυρόσπορο και μαύρο αγριοκύμινο) το μόνο που καταφέρνει είναι τη δημιουργία σύγχυσης, καθότι τα δύο φυτά είναι εντελώς διαφορετικά είδη και το μόνο τους κοινό σημείο είναι το μαύρο χρώμα των σπόρων τους και ότι και στα δύο είδη, οι σπόροι τους, χρησιμοποιούνται σαν καρυκεύματα. Παρ' όλα αυτά, η νιγέλα συνηθίζεται (έστω και λανθασμένα), να αποκαλείται και αυτό, «μαύρο κύμινο».
Το μάυρο κύμινο ή Μελάνθιον το ήμερον ή η Νιγέλα η εδώδιμος (Nigella sativa) είναι μικροί μάυροι σπόροι ενός ετήσιου φυτού της οικογένειας των Βατραχιοειδών με προέλευση την Νότια Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική.

Η χρήση του βρίσκεται στην παρασκευή τσαγιού, ρίχνοντας ένα κουταλάκι σπόρους σε ζεστό νερό αφήνοντας το για 10 λεπτά, με το φλιτζάνι να καλύπτεται ώστε να αποτραπεί η διαφυγή του αρώματός του.
Οι σπόροι μπορούν επίσης να προστεθούν σε μαγειρεμένα φαγητά, σε ψωμί ολικής άλεσης, στην παρασκευή κρασιού ή ξυδιού. Επίσης μπορούμε να αλέσουμε τους σπόρους και να τους ανακατέψουμε με μέλι ή να πασπαλίσουμε σαλάτες.
Τέλος αποτελούν ιδανική πρόταση σε ντρέσινγκ για σαλάτες και ακόμη ανακατεύονται στα τηγανητά πιάτα, ειδικά όταν συνδυάζονται με λεμόνι, και ταχίνι.
Μπορεί να αποτελέσει το μαύρο κύμινο εξαιρετικό τονωτικό όταν αναμιχθεί με μέλι και σκόρδο σε άτομα με άσθμα ή βήχα, καθώς και σε εκείνους που θέλουν να ενισχύσουν την ανοσοποιητικό τους σύστημα κατά τη διάρκεια της εποχής της γρίπης και του κρυολογήματος ή όταν αρχίζει μια λοίμωξη.

Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες το μάυρο κύμινο χαρακτηρίζεται για την αντικαρκινική, αντιδιαβητική, αντι-φλεγμονώδη, ηπατοπροστατευτική, αντιυπερτασική και νεφροπροστατευτική δράση κατατάσσοντας το στις κορυφαίες τροφές της σύγχρονης διατροφής του ανθρώπου. Το μαύρο κύμινο περιέχει χημικές ουσίες με έντονη αντιοξειδωτική δράση. Η βασικότερη από αυτές τις ουσίες είναι η θυμοκινόνη (thymoquinone).

Οι σπόροι του έχουν πολύ λίγο άρωμα, αλλά διαλύουν τα αέρια, που σημαίνει ότι έχουν την τάση να βοηθούν στην πέψη και να ανακουφίζουν από τα αέρια στο στομάχι και στα έντερα. Βοηθούν επίσης, στον περισταλτισμό και στην αφόδευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου