Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

ΜΟΣΧΑΡΙ ΜΕ ΠΟΥΡΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ (HÜNKAR BEGENDI)


Το Χουνκιάρ μπεγιεντί  (τουρκ. hünkâr beğendi) είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της τουρκικής κουζίνας, το οποίο γίνεται με αρνίσιο ή μοσχαρίσιο κρέας και πουρέ από μελιτζάνες. Το όνομα του φαγητού στην τουρκική γλώσσα σημαίνει «όπως ο Σουλτάνος» ή «όπως αρέσει στο Σουλτάνο», υποδηλώνοντας τη νοστιμιά του.

Υλικά

1 ½ κιλό μοσχάρι (κιλότο ή στρογγυλό)
1 κρεμμύδι, τριμμένο
4 πιπεριές, ψιλοκομμένες
½ κιλό ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι κρασί
1 κουτ. γλυκού αλάτι
½ κουτ. γλυκού πιπέρι
½ κουτ. γλυκού ρίγανη

για τον πουρέ μελιτζάνας
4 χοντρές μελιτζάνες
¼ κιλού φέτα τριμμένη
1 κουτ. σούπας βούτυρο
1 ½ κουτ. σούπας αλεύρι
½ φλιτζάνι φρέσκο γάλα
μοσχοκάρυδο
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα με το ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε το κρέας, το τσιγαρίζουμε καλά και στη συνέχεια το σβήνουμε με κρασί.
Προσθέτουμε τις πιπεριές, τις ντομάτες, το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη και νερό και το σιγοβράζουμε για 2 ώρες, μέχρι να μείνει με τη σάλτσα του και να το κρέας.
Τρυπάμε με ένα πιρούνι τις μελιτζάνες και τις ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να μαυρίσουν καλά γύρω-γύρω και να ψηθούν εσωτερικά.
Τις στραγγίζουμε και μετά τις λιώνουμε με ένα πιρούνι.
Σε μια κατσαρόλα, με το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι, τις μελιτζάνες, το γάλα και ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να πάρουμε ένα αφράτο και λείο πουρέ. Αποσύρουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και τη μυζήθρα και ανακατεύουμε καλά.
Σερβίρουμε στα πιάτα, το πουρέ μελιτζάνας και από πάνω το κρέας με τη σάλτσα.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου