Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

ΡΥΖΟΠΙΤΑ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑ


Υλικά

½ κιλό φύλλο κρούστας
2 ½ φλιτζάνια ρύζι γλασέ
5 φλιτζάνια νερό
2 ½ φλιτζάνια κόκκινη κολοκύθα, τριμμένη
1 ½ φλιτζάνι καρύδια, τριμμένα
1 ½ φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
½ φλιτζάνι ζάχαρη
½  φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο
2 κουτ. σούπας κανέλα
ελαιόλαδο για το άλειμμα φύλλων

για το σιρόπι
3 φλιτζάνια ζάχαρη
1 ½ φλιτζάνι νερό
φλούδα από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με το ρύζι να βράσουν σε σιγανή φωτιά και μόλις γίνει το βάζουμε σε ναι πιατέλα να κρυώσει,
Σε ένα μπολ βάζουμε το ρύζι, το ελαιόλαδο, τη τριμμένη κολοκύθα, τη σταφίδα, τα καρύδια, τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά και τα ανακατεύουμε απαλά.
Σε ένα ταψί στρώνουμε 4 από τα φύλλα, αλείφοντάς τα ανάμεσα με ελαιόλαδο και ρίχνουμε το μισό μείγμα πάνω στα φύλλα.
Στρώνουμε άλλα 2 από τα φύλλα, αλείφοντάς τα ανάμεσα με ελαιόλαδο και ρίχνουμε το υπόλοιπο μείγμα πάνω στα φύλλα και από πάνω καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντάς τα ανάμεσα και αυτά με ελαιόλαδο.
Γυρίζουμε τα φύλλα που περισσεύουν προς τα μέσα, αλείφουμε με ελαιόλαδο την επιφάνεια και χαράζουμε τη πίτα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 50 λεπτά και μέχρι να ροδίσει. Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι. Όταν βγάλουμε τη ρυζόπιτα από το φούρνο, τη περιχύνουμε με το σιρόπι, την αφήνουμε να κρυώσει, και τη σερβίρουμε.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου