Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

ΑΝΘΟΝΕΡΑ



Το ανθόνερο είναι το νερό που παράγεται από την απόσταξη των φυτών (φύλλα και άνθη). Η μέθοδος που χρησιμοποιούμε είναι η ατμοαπόσταξη (η πλέον καλλίτερη μέθοδος για ποιότητα και ποσότητα αιθέριου ελαίου). Τα συστατικά των φυτών παρασύρονται από τον ατμό. Κατόπιν αυτός ψύχεται και υγροποιείται κι έτσι, στο τέλος, διαχωρίζονται το ανθόνερο από το αιθέριο έλαιο.
Και τα δύο, ανθόνερο και αιθέριο έλαιο είναι 100% φυσικά προϊόντα και δεν περιέχουν διαλύτες, οινοπνεύματα η άλλα συντηρητικά.

ΑΝΘΟΝΕΡΟ  ΦΑΣΚΟΜΗΛΟΥ
Περιέχει Θουγιόνη, καμφορά, βορνεόλη, σαλβιόλη, κινεόλη, τανίνη, τανασετόνη, ένα κιλό   περιέχει 6000 διεθνείς μονάδες (U.S.) εστερόνης.
Ιδιότητες
Εμποδίζει την εφίδρωση, είναι αντιφυσητικό, σπασμολυτικό, τονωτικό, διευκολύνει τη χώνεψη, διουρητικό, ενεργεί κατά της δυσπεψίας, της καταρροής και του χρόνιου βήχα, είναι τονωτικό της μνήμης, κατά της νωθρότητας, οξύνει τη διάνοια και ιδιαίτερα την οξυδέρκεια. Ισχυρό απολυμαντικό. αντιβακτηριδιακό, έχει αντιοξειδωτική, αντιβιοτική, και αντιρυτιδική δράση. Δρα κατά της τριχόπτωσης. Ενάντια στο κρύωμα, συνάχι, πυρετό. Μειώνει την όρεξη.
Χρήση
Αρωματίζει φαγητά, ιδιαίτερα τα κρέατα, το ξύδι, το λάδι. Μειώνει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα και καταστέλλει τον έντονο βήχα. Λίγες σταγόνες στο μπάνιο είναι αρκετές για χαλάρωση και ξεκούραση. Χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό της επιδερμίδας και την περιποίηση του προσώπου. Δροσίζει, ενυδατώνει και τονώνει την επιδερμίδα. Μαλακώνει και ανακουφίζει το ερεθισμένο δέρμα από τον ήλιο, το καλοκαίρι. Αρωματίζει ζυμαρικά,  γλυκά,  ψάρια και ποτά.
Γαστρονομικές προτάσεις:
Σβήστε το κοκκινιστό σας με μια κουταλιά ανθόνερο φασκόμηλου, θα αποκτήσεις απίστευτο άρωμα!
Ρίξτε 1 κουταλιά της σούπας στη σάλτσα των ζυμαρικών και θα εκπλαγείτε!
Προσοχή
Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και από θηλάζουσες μητέρες.
Η χρήση του στην μαγειρική είναι ακίνδυνη.

ΑΝΘΟΝΕΡΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ
Περιέχει Εστραγόλη, μεθυλοαβικόλη, λιναρόλη, κινεόλη, καμφορά και τανίνες.
Ιδιότητες
Είναι τονωτικό, σπασμολυτικό του πεπτικού, αντιφυσητικό, διουρητικό, τονώνει την αναπνοή, ενεργεί κατά της ζαλάδας και της νευρικής ημικρανίας, προσφέρει πνευματική διαύγεια, είναι συντηρητικό και απολυμαντικό. Πολύ καλό για το πεπτικό σύστημα. Καταπραΰνει το στρες και το άγχος. Τονωτικό της μνήμης. Δρα κατά των πονοκεφάλων.
Χρήση
Εάν τρίψουμε το τριχωτό της κεφαλής με ανθόνερο βασιλικού καταπολεμούμε με φυσικό τρόπο την τριχόπτωση.
Λίγο ανθόνερο στο σιδέρωμα δίνει άρωμα στα ρούχα.
30ml ανθόνερο στο νερό σφουγγαρίσματος απολυμαίνει το πάτωμα.
Λίγες σταγόνες σε κερί χαρίζει ευχάριστη ατμόσφαιρα.
Χρησιμοποιείται στην αρτοποιία και τη ζαχαροπλαστική αλλά και για συντήρηση τροφίμων.
Άριστο για τη μαγειρική, δίνει μοναδική νοστιμιά σε μακαρονάδες, σαλάτες, σάλτσες και τηγανιτά.
Προσοχή
Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

ΑΝΘΟΝΕΡΟ ΡΙΓΑΝΗΣ
Προέρχεται από την απόσταξη του φυτού (origanum vulgaris ). Είναι ευεργετικό και ασφαλέστερο για χρήση από το αιθέριο έλαιο για τον οργανισμό.
Ιδιότητες
Αντισηπτικό, αντιμυκητιασικό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εσωτερικά σε περιπτώσεις δυσπεψίας.
Θεραπεύει τις στοματικές πληγές (πλύσιμο του στόματος για μολύνσεις ούλων και δοντιών) και ενδείκνυται γαργάρες για το λαιμό.
Χρησιμοποιείται σε ζύμες αρτοποιίας (ψωμιά, αρτοσκευάσματα, βάσεις πίτσας) αλλά και σε σάλτσες για άρωμα.
ΑΝΘΟΝΕΡΟ ΒΑΝΙΛΙΑΣ
Χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπία για την νευρικότητα, τις αϋπνίες, το στρες, την ένταση και την κατάθλιψη. Η επαφή με το ανθόνερο βανίλιας αφήνει μια αίσθηση εξωτική και χαλαρωτική.

ΑΝΘΟΝΕΡΟ ΓΕΡΑΝΙ
Ρυθμίζει τις ορμόνες της επιδερμίδας χρησιμοποιείται στην περιποίηση προσώπων εφήβων μειώνει την λιπαρότητα και αποκαθιστά την φυσιολογική ροή σμήγματος. Κατάλληλο για πολύ λιπαρές επιδερμίδες. Όταν συνδυάζεται με ανθόνερο λεβάντας έχει καλύτερα αποτελέσματα.

ΑΝΘΟΝΕΡΟ ΓΙΑΣΕΜΙ
Έχει ηρεμιστικές και καταπραϋντικές ιδιότητες. Ανακουφίζει και μαλακώνει το ξηρό δέρμα και ρυθμίζει την λιπαρότητα. Ιδανικό για το ξηρό και ώριμο δέρμα διότι έχει αντιγηραντικές ιδιότητες.

ΑΝΘΟΝΕΡΟ ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟΥ
Στυπτικό, τονώνει την επιδερμίδα, ρυθμίζει την έκκριση σμήγματος, καθαριστικό, συμβάλει ώστε να αποφραχθούν οι πόροι του δέρματος. Αντιοξειδωτικό, καταπολεμά την γήρανση της επιδερμίδας. Ενεργεί κατά της τριχόπτωσης και της πιτυρίδας.

ΑΝΘΟΝΕΡΟ ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΥ
Έχει δροσερό και διαπεραστικό άρωμα. Χρησιμοποιείται σε προϊόντα για καταπολέμηση του άσθματος του βήχα και της ιγμορίτιδας. Καταπολεμά τις δερματικές μολύνσεις. Ανοίγει τους πόρους.

ΑΝΘΟΝΕΡΟ ΚΑΝΕΛΑΣ
'Έχει γλυκό και πικάντικο άρωμα με θερμαντικές και διεγερτικές ιδιότητες. Είναι αναλγητικό, αντιφλεγμονώδες, αντισηπτικό, αντιβιοτικό, μυκητοκτόνο, αντισπασμωδικό, αντιθρομβωτικό, εμμηναγωγό, αφροδισιακό, αντικαταθλιπτικό και τονωτικό. Εξουδετερώνει τα μικρόβια και τα βακτήρια που υπάρχουν στον αέρα. Βοηθάει στην θεραπεία της βρογχίτιδας, των λοιμώξεων, του έρπητα, των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, των ρευματισμών, της διάρροιας και του έλκους. Ανακουφίζει από πόνους περιόδου, από αρθριτικούς πόνους, από πεπτικά προβλήματα, από ρίγη, από ναυτία. Εξισορροπεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

ΑΝΘΟΝΕΡΟ ΚΕΔΡΟΥ
Έχει αποχρεπτικές ιδιότητες. Δρα ενάντια στους σκόρους και σε άλλα έντομα. Κατευνάζει νευρικές εντάσεις, μυϊκούς πόνους και πόνους αρθρώσεων. Ισχυρό αντισηπτικό, μυκητοκτόνο, δρα ενάντια στην λιπαρότητα και την ακμή.

ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΑΝΘΟΝΕΡΟ         

Ρίχνουμε σε ενα κατσαρολακι

    1 1/2 ποτήρι νερό μια φλούδα πορτοκαλιού και μερικά γαρύφαλλα ολόκληρα
    τα αφήνουμε να βράσουν
    το σουρώνουμε και έτοιμο το ανθόνερο

Αν είναι άνοιξη μπορείτε να προσθέσετε στο ανθόνερο που βράζει μιά χούφτα άνθη πορτοκαλιάς, και λεμονιας, 2 φύλλα λεμονιάς λίγο ξύσμα λεμονιού, , σουρώνετε, και τότε θα δείτε άρωμα!!!

ΑΝΘΟΝΕΡΟ ΣΠΙΤΙΚΟ

Στο εμπόριο θα βρείτε συνήθως ανθόνερο από νερό μέσα στο οποίο έχουν προσθέσει κάποιο αιθέριο έλαιο. Το καλύτερο μέσο να παρασκευάσουμε ανθόνερο θα ήταν ένας αποστακτήρας.
Ο παρακάτω τρόπος παρασκευής ίσως σας φανεί πρωτόγονος, όμως είναι ένας πρακτικός τρόπος να αποκτήσετε ανθόνερο φτιαγμένο με αγνά υλικά.
Αν το φτιάξετε με άνθη νεραντζιάς θα εκπλαγείτε με το άρωμά του.

Υλικά:

Αποσταγμένο νερό
Άνθη από ένα λουλούδι ή φύλλα νεραντζιάς, λεμονιάς ή κάποιο άλλο αρωματικό βότανο
Πάγο από 2 λίτρα νερό

Σκεύη:

1 ψηλή και μεγάλη κατσαρόλα
1 τρίποδα (χύτρας)
1 τρυπητό καλαθάκι (χύτρας)
1 μέτριο πυρέξ ή ένα ανοξείδωτο μπολ με πλατύ στόμιο
1 μεγάλο μεταλλικό μπολ που θα εφάπτεται καλά στην κατσαρόλα (το χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε τον πάγο). Αν δεν υπάρχει τέτοιο μπολ, αναστρέφουμε το καπάκι της κατσαρόλας (το οποίο θα πρέπει να είναι πομπέ), πάνω στο οποίο θα τοποθετήσουμε πάγο( βάζουμε στην κατάψυξη από 2-4 έως πλατειά- ρηχά σκεύη με νερό να καταψυχτούν. Όχι παγάκια γιατί λιώνουν εύκολα). Προσθέτουμε τον  πρώτο πάγο από τα σκεύη, μόλις λιώσει αυτός  αδειάζουμε το νερό γρήγορα και το αποθετούμε  το δεύτερο κ.ο.κ. Το καπάκι πρέπει να παραμένει πάντοτε παγωμένο.

Παρασκευή:
Τοποθετούμε μέσα στη κατσαρόλα σαν βάση τον τρίποδα και προσθέτουμε  αποσταγμένο νερό  τόσο όσο να μην τον σκεπάζει.
Στη συνέχεια τοποθετούμε πάνω του το  τρυπητό καλαθάκι, στο κέντρο του οποίου βάζουμε μια κούπα πυρέξ ή ένα ανοξείδωτο μπολ στο οποίο θα συλλεχτεί τελικά το ανθόνερο.
Γύρω από το μπολ τοποθετούμε τα άνθη (όσα περισσότερα μπορείτε).
Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα με ένα πομπέ καπάκι ανεστραμμένο, όπου εκεί θα τοποθετήσουμε τον πάγο τμηματικά.
Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε την εστία (η θερμοκρασία δεν πρέπει να είναι δυνατή  για να μη καταστρέψει τα συστατικά των ανθέων).
Οι υδρατμοί που θα δημιουργηθούν από τον βρασμό, θα περνούν από τα άνθη αποσπώντας όλες τις πολύτιμες και αρωματικές ουσίες τους. Έρχονται  σε επαφή με τη κρύα επιφάνεια όπου έχει τοποθετηθεί ο πάγος, υγροποιούνται και δίνουν το αρωματικό ανθόνερο.
Αφού λιώσει ο πάγος αποσύρουμε τη κατσαρόλα από την εστία και παίρνουμε το πυρέξ - μπολ με το ανθόνερο, το αδειάζουμε σε ένα μπουκάλι (αποστειρωμένο με βραστό νερό και οινόπνευμα) και τέλος το τοποθετούμε στο ψυγείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου