Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

ΣΟΥΜΑΔΑ


Η λεγόμενη σουμάδα είναι ένα λευκό αναψυκτικό ποτό, που προέρχεται από γαλάκτωμα αμυγδάλου. Λέγεται επίσης αμυγδαλόπομα. Στην αρχαιότητα ήταν γνωστό ως θιάσιον ή θιάσον (από τα αθάσια, που είναι τα αμύγδαλα) και στους βυζαντινούς χρόνους ως θασόρροφον. Στην Ελλάδα η σουμάδα θεωρείται λόγω χρώματος ως γαμήλιο ποτό και για τούτο προσφέρεται κυρίως σε γάμους, εξ ου και η ευχή: «και στις σουμάδες σου!» που είναι ανάλογη με την ευχή «και στα δικά σου!».

Υλικά

1 κιλό αμύγδαλα
2 κιλά ζάχαρη
2 λίτρα νερό
8-10 πικραμύγδαλα  η 5-6 σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλου
1 ½ φλιτζάνι ανθόνερο
χυμό από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

Βάζουμε τα αμύγδαλα σε μια κατσαρόλα με νερό μέχρι να πάρουν βράση, σουρώνουμε το νερό και ξεφλουδίζουμε τα αμύγδαλα.
Βάζουμε στο μπλέντερ τα ξεφλουδισμένα αμύγδαλα με λίγο νερό και τα κάνουμε πολτό.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα ένα σουρωτήρι, το οποίο καλύπτουμε με τουλπάνι, μεταφέρουμε τον πολτό και ρίχνουμε το νερό. Το αφήνουμε μία νύχτα να στραγγίξει καλά και μετά στύβουμε τον πολτό πάρα πολύ καλά και τον αφαιρούμε.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και βάζουμε να βράσει, ξαφρίζοντας τον αν χρειαστεί. Όταν δέσει το σιρόπι, ρίχνουμε το ανθόνερο και το χυμό λεμονιού και την αποσύρουμε από τη φωτιά. Την αφήνουμε να κρυώσει καλά, την μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα μπουκάλια και τη διατηρούμε στο ψυγείο.
Σερβίρουμε τη σουμάδα διαλύοντάς τη με παγωμένο νερό 1 προς 3 ή 1 προς 4 ανάλογα με πόσο γλυκιά τη θέλουμε. Μπορούμε να το αραιώσουμε και με σόδα.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου