Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2015

ΦΑΤΟΥΡΑΔΑ ΚΥΘΗΡΩΝ



Η φατουράδα ήταν το σπιτικό τσιριγώτικο λικέρ από τσίπουρο που έφτιαχναν παραδοσιακά οι πλούσιες οικογένειες του νησιού ήδη από τα χρόνια της Ενετοκρατίας, μια παράδοση που διατηρήθηκε μέχρι τις μέρες μας.

Υλικά

½ λίτρο τσιπούρα (έτσι λένε το τσίπουρο στα Κύθηρα)
350 γραμμάρια ζάχαρη
150 γραμμάρια νερό
Φλούδες από 8 μανταρίνια
4 ξυλάκια κανέλλας
4-5 μοσχοκάρφια γαρίφαλο

Εκτέλεση

Σ’ ένα γυάλινο βάζο, που να κλείνει καλά με καπάκι θα βάλουμε τις πλυμένες φλούδες του μανταρινιού αφού προηγουμένως έχετε αφαιρέσει αρκετό από το άσπρο μέρος τους μαζί με το τσίπουρο.
Κλείνουμε  το βάζο και θα το αφήνουμε για 15 ημέρες σε σκοτεινό-σκιερό μέρος ανακαινίζοντας το τακτικά.
Μόλις περάσει ο χρόνος σε μια κατσαρόλα βράζουμε την ζάχαρη και το νερό, στο οποίο έχουμε προσθέσει τη ξυλαράκια κανέλας και τα γαρυφαλλάκια έως να γίνει σιρόπι. Το αφήνουμε να κρυώσει
Και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο βάζο με το τσίπουρο και τις φλούδες μανταρινιών
Το αφήνουμε για άλλες 15 μέρες  περίπου και στη συνέχεια το περνάμε από ένα καθαρό τουλπάνι και το μοιράζουμε σε μπουκάλια.
Φατουράδα, μπορούμε να φτιάξουμε και με φλούδες από πορτοκάλι και περγαμόντο.
Τον χειμώνα πίνετε σε θερμοκρασία δωματίου και το καλοκαίρι δροσερό με παγάκια. Επίσης μπορούμε να δώσουμε γεύση και άρωμα σε γλυκά και φαγητά ή σ το τσάι μας!


ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου