Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2015

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΓΙΑΠΡΑΚΙΑ ΚΟΖΑΝΗΣ



 Υλικά

½  κιλό κιμά χοιρινό 
½  κιλό κιμά μοσχάρι
(κατά προτίμηση, χονδροκομμένο από την σπάλα ή την κοιλιά.  Στα παλιότερα χρόνια η νοικοκυρά δεν έπαιρνε κιμά , αλλά κομμάτια κρέας και το ψιλόκοβε ή αλλιώς «στούμπιζε» σε μικρά κομμάτια με τσεκούρι.
100 γραμμ. Χοντροκομμένη μαγουλιά-παστό.
1 φλιτζάνι καφέ ρύζι γλασσέ
2 μεγάλα κρεμμύδια γλυκά περασμένα από τον τρίφτη 
1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
3-4 ποτήρια αρμόζουμο
1 κουτάλια σούπας γλυκό κόκκινο πιπέρι
1 φλιτζάνι καφέ σάλτσα που αραιώνουμε σε νερό
Μαυροπίπερο, τριμμένο
15-20 σπόρους μπαχάρι (μοσχοπίπερο)
αλάτι (υπολογίζουμε ανάλογα με το πόσο αλμυρή είναι η αρμιά (λάχανο και ζωμός)
νερό, όσο χρειάζεται, αφού τελειώσει το αρμόζουμο για να βράσουν τα γιαπράκια μας.

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε τα υλικά (εκτός από το μπαχάρι) και  τα ανακατεύουμε πολύ καλά , μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Το μείγμα αυτό το αφήνουμε στην άκρη.
Σε μια άλλη λεκάνη ξεχωρίζουμε τα φύλλα της αρμιάς ( του λάχανου) , φυλάγοντας μερικά χοντρά φύλλα.
Στο κάτω μέρος της κατσαρόλας  τοποθετούμε τσάκνα κομμάτια κλαδιών αμπελιού και ανάμεσα ρίχνουμε τα σπυριά του μοσχοπίπερου . Από πάνω από τα τσάκνα βάζουμε το παστό. Αν δεν έχουμε τσάκνα, βάζουμε από απ’ ευθείας στον πάτο της κατσαρόλας την μαγουλιά. Τα σκεπάζουμε με ένα ή δύο από τα χοντρά φύλλα του λάχανου και πάνω τους αρχίζουμε να τοποθετούμε τα γιαπράκια.
Πιάνουμε ένα- ένα κάθε φύλλο με προσοχή, το τυλίγουμε και τοποθετούμε τα γιαπράκια σε γύρο σφίγγοντας τα σφιχτά
Όταν η κατσαρόλα γεμίσει λίγο πιο πάνω από την μέση , καλύπτουμε τα γιαπράκια  με φύλλα λάχανου που έχουμε φυλάξει κι από πάνω τοποθετούμε ένα ρηχό πιάτο για να μη μας διαλυθούν τα γιαπράκια. Τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά ρίχνοντας μέσα ένα ποτήρι αρμόζουμο.


ΚΑΙΤΗ ΠΛΟΣΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου