Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΖΕΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ (GLUWEIN*)



Υλικά

1 λίτρο κόκκινο ξηρό κρασί (Χρησιμοποίησα Syrah και του πάει)
½ φλιτζάνι μπράντι
½ φλιτζάνι ζάχαρη
½ μοσχοκάρυδο
1-2 ξυλάκια κανέλα
6-8 γαρίφαλα
αστεροειδή γλυκάνισο
¼ κουτάλι του γλυκού τριμμένο τζίντζερ (προαιρετικά)
φλούδα 1 λεμονιού
φλούδα 1 πορτοκαλιού

Εκτέλεση

Βάζουμε τα μπαχαρικά και τις φλούδες του λεμονιού και του πορτοκαλιού με τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα με 200 ml νερό. Τα αφήνουμε να πάρουν σιγά-σιγά βράση, χωρίς να κοχλάσει το νερό και μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Προσθέτουμε το κρασί φροντίζοντας να διατηρήσουμε τη θερμοκρασία κάτω από το σημείο του βρασμού.
Απομακρύνουμε το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτουμε το μπράντι και σουρώνουμε το κρασί μας κατά προτίμηση σε ζεσταμένα ποτήρια με προστατευτικό.

Για κρύες μέρες του χειμώνα ενώ μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στα χριστουγεννιάτικα τραπέζια μας σαν επιδόρπιο κρασί!

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

*Gluwein (Γκλουβάιν) έτσι προφέρεται αυτό το γλυκό παραδοσιακά γιορτινό κρασί που είναι εξαιρετικά δημοφιλές στις Γερμανόφωνες χώρες και την Αλσατία στη Γαλλία.
Παρασκευάζεται συνήθως από ζεστό κόκκινο κρασί και είναι καρυκευμένο με μπαστούνια κανέλας, λοβούς βανίλιας, γαρύφαλλα, εσπεριδοειδή και ζάχαρη.
Το γαλλικό του όνομα είναι vin chaud (ζεστό κρασί).
Η αρχική του παραγωγή πιστώνεται στην υψηλή αριστοκρατία της Γερμανίας, ενώ ο πρώτος παραγωγός θεωρείται ο κόμης Ιωάννης ο ΙV, γύρω στο 1420.
Στη Ρουμανία ονομάζεται vin fiert (βρασμένο κρασί ) και γίνεται με κόκκινο ή λευκό κρασί, εμπλουτισμένο με κόκκους πιπεριού.

Στη Μολδαβία το συναντάμε ως izvar και γίνεται με κόκκινο κρασί, κόκκους πιπεριού και μέλι, στην Ιταλία, κυρίως στο βόρειο τμήμα της, ως vin brule, ενώ στη Λετονία σαν karstvins (ζεστό κρασί).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου