Ο
άρτος Κυθήρων είναι παραδοσιακό γλύκισμα, που θα έχετε την ευκαιρία να
δοκιμάσετε κατά την παραμονή σας στο νησί. Παρασκευάζετε σχεδόν σε όλους τους
φούρνους του νησιού, αλλά προσφέρετε και από της νοικοκυρές μετά το τέλος της λειτουργίας
ιδιαίτερα την περίοδο εορτών.
Υλικά
1
κιλό αλεύρι
2
φακελάκια ξηρή μαγιά
1
φλιτζάνι ελαιόλαδο
2
½ φλιτζάνι ζεστό νερό ελαφρά χλιαρό
½
φλιτζάνι ζάχαρη
4
κουτ. σούπας μέλι
2
κουτ. γλυκού κανέλα τριμμένη
1
κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
Σουσάμι
για το πασπάλισμα
Χυμό
από μισό πορτοκάλι
Αφθονο
τριμμένο πορτοκάλι.
Εκτέλεση
Καλό
ζύμωμα μετά το βάζομε στο ταψί με λίγο ελαιόλαδο όχι μόνο για να μην κολλάει
αλλά μετά η κάτω κόρα έχει υπέροχη γεύση πασπαλίζουμε με σουσάμι και
περιμένουμε το ζυμάρι να φουσκώσει περίπου 5- 6 ώρες σκεπασμένο στους 30-40
βαθμούς πρέπει ο όγκος του να τριπλασιαστεί τουλάχιστον.
Μετά
το ψήνουμε στους 180 βαθμούς περίπου για 70 με 90 λεπτά την τελευταία μια ώρα
χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς. Δεν τον κόβουμε αμέσως
Η
μάνα μου τον πήγαινε στην Εκκλησία μετά από ένα 24 άωρο.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΜΗΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου