Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

«ΚΑΡΡΥ ΚΟΤΑ» ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΤΡΑΔΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΜΟΥ




 Όπως σχεδόν όλες οι γυναίκες της ηλικίας της, η κ. Ναυσικά είναι μια Επτανήσια μαγείρισσα με εξαιρετικό ένστικτο, γνώση από μυρωδιές και τόλμη στην κουζίνα.

Από τις πρώτες που σερβίρισαν το κάρυ με κόττα σε γιορτινά τραπέζια, δεδομένου ότι στο νησί της Ιθάκης το κάρρυ (ναι, έτσι όπως το γράφω) παραδοσιακά χρησιμοποιείται σε σάλτσες - και ειδικά σάλτσα για γαρίδες και αστακό. Βλέπετε, η Επτανησιακή Κουζίνα έχει σοβαρές επιρροές από τους Ιγγλέζους, μα και από τη μακρινή Ινδία, απ' όπου έφερναν το κάρρυ οι ντόπιοι ναυτικοί. Μα αυτή είναι μια άλλη συζήτηση... για την ώρα θα σας πω πώς μαγειρεύει η μαμά μου το «κοτόπουλο-κάρρυ» και πώς το σερβίρει, που όμοιό του δεν έχει!!! Την συνταγή της την έδωσε στα μέσα του προηγούμενου αιώνα η φιληνάδα της, Αθανασία Πετράτου και παρά τη φυσική της τάση να «πειράζει» τα πάντα, μου φαίνεται πως ετούτη δεν την έχει πειράξει, γιατί εξαρχής ήταν τέλεια.

«Tσιγαρίζεις το κοτόπουλο. Κατόπιν στο ίδιο λάδι τσιγαρίζεις ένα κρεμμύδι, ένα μήλο ψιλοκομμένο, σε σιγανή φωτιά προσθέτεις μια κουταλιά σούπας κάρρυ και μια κουταλιά αλεύρι, τα γυρίζεις για δυο λεπτά όλα μαζί. Κατόπιν προσθέτεις τρία ποτήρια νερό, ένα κύβο κόττας και πολύ ολίγη τομάτα πάστα (μισό κουταλάκι του γλυκού). Προσθέτεις αλάτι, πιπέρι και ολίγο χυμό λεμόνι. Αφού πάρουν βράση, προσθέτεις το κοτόπουλο και βράζουν όλα μαζί. Σερβίρεται με άσπρο ρύζι και ροζέ κρασί».

Aυτό ήταν… μη ζητάτε λεπτομέρειες, δεν υπάρχουν στη συνταγή. Μα θα σας μαρτυρήσω κάτι από την πείρα μου στο να το τρώω: το «σερβίρισμα» με άσπρο ρύζι δεν εννοεί αποκάτω το ρύζι, αποπάνω το κάρυ, και πάπαλα. Εννοεί το ρύζι στο πλάι, βουτυράτο μεν αλλά λιγοστό, ακόμα καλύτερα σε διαφορετικό πιάτο, ακόμα καλύτερα σε διαφορετική σουπιέρα να σερβίρεται ο καθένας όπως θέλει. Να μην κυριαρχεί, να μην ποτίζει το ρύζι με τη σάλτσα, να μην κλέβει τις εντυπώσεις του καλομαγειρεμένου κοτόπουλου. Το ροζέ κρασί ενδείκνυται επειδή πίνεται δροσερό και παίρνει γλυκά την κάψα από το κάρρυ. Ντόπιο ή επώνυμο, ουδεμία σημασία έχει. Ψωμί-σαλάτα δεν συνηθίζονται με αυτό το φαγητό, αλλά εάν σερβίρετε φροντίστε το ψωμάκι να είναι πυρωμένο και η σαλάτα λιγοστή και του κήπου σας (εάν δεν έχετε, να βάλετε).

Σας ενθαρρύνω να το δοκιμάσετε! Θα γνωρίσετε τα Επτάνησα μέσα από τις συνήθειες και τ’ αρώματα της κουζίνας τους, ενώ συγχρόνως θα χαρείτε ένα ελαφρύ, αρωματικό και εξόχως θρεπτικό φαγάκι, όπως όλα της μικρής πατρίδας μου, της Ιθάκης.

ΑΝΝΑ ΔΕΥΤΕΡΑΙΟΥ - ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ - ΙΘΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου