Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

«ΤΣΙΓΑΡΙΔΙΑ»




Παραδοσιακή Κεφαλλονίτικη Ρετσέτα, της νόνας μου .....
«Το Κεφαλλονίτικο φαγητό με τα περισσότερα χόρτα της Κεφαλλονίτικης γης. Η Κεφαλλονίτικη γη ευδοκιμεί κάτω από τον ήλιο της Μεσογείου και μας προσφέρει μια τόσο μεγάλη ποικιλία σε χόρτα όπως και σε αλλά τοπικά εδέσματα, από ελαιόλαδο και κρασί μέχρι γαλακτοκομικά προϊόντα και αγνό μέλι!»

Υλικά

1 ματσάκι σάψυχο χλωρό (μαντζουράνα) αν δεν έχουμε δυο κουταλιές της σούπας ξερό,
1 ματσάκι μάραθο,
1 ματσάκι άνηθο,
1 ματσάκι μέντα,
1 ματσάκι δυόσμο,
1 ματσάκι μαϊντανό,
1 ματσάκι σέλινο,
7 κρεμμύδια χλωρά,
καμία δεκαριά σκόρδο φύλα χλωρά (αν δεν έχουμε 7 σκελίδες σκόρδο),
μια χέρια πουραντζινα,
μια χέρια παπαρούνες,
μια χέρια λαπάτα,
μια χέρια σκατζικια,
μια χέρια πρασουλιδες,
μια χέρια καυκαλίδες,
μια χέρια τσουκνιδες,
2 χέριες κεροφυλι,
2 πράσα,
1 κιλό σπανάκι,
2 κουταλιές της σουπας ρίγανη,
1 ποτήρι του νερου όχι γεμάτο ρύζι γλασέ,
2 ποτήρια του νερού ελαιόλαδο,
αλάτι,
πιπέρι,
(προαιρετικά αν δεν τα θέλουμε μόνο με το λάδι τους και τα προτιμούμε κόκκινα προσθέτουμε δυο κουταλιές ντομάτας πελτέ.

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε όλα τα χόρτα τα Στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και τα ψιλοκόβουμε, χωριστά πλένουμε και Στραγγίζουμε το σπανάκι και ψιλοκόβουμε.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το σπανάκι και το ζεματιζουμε, το ζουπιζουμε με μια ξύλινη κουτάλα και και ρυπιζουμε το νερό που βγάζει.
Τσιγαρίζουμε σε μια κατσαρόλα με ελαιόλαδο τα κρεμμυδάκια τα σκόρδοφύλα (σκόρδο) και τα πράσα, (προαιρετικά τη τομάτα πελτέ), στη συνέχεια ρίχνουμε όλα τα χόρτα και το σπανάκι αλάτι, πιπέρι, και προσθέτουμε πέντε περίπου ποτήρια νερό και βράζουμε για περίπου τρία τέταρτα σε δυνατή φωτιά μέχρι να σωθεί το νερό και να μένουν τα χόρτα με το λάδι τους.
(Τα φτιάχνουμε και με παραλλαγές, προσθέτοντας σουπιές, η καλαμάρια, η μπακαλιάρο).
Σερβίρουμε ζεστά η κρύα.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ – ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ – ΣΑΜΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου