Σε
πολλά κείμενα σας έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις καρκινογόνες
τροφές ή τις καρκινογόνες… συνήθειες (πχ η πολύωρη ομιλία στο κινητό). Έρχεται
τώρα και η παρακάτω ανακοίνωση του Dr. Νίκου Κατσαρού, προέδρου του ΕΦΕΤ, να
μας επιβεβαιώσει και ν’ ανοίξει τα μάτια του καταναλωτικού κοινού για τους
διατροφικούς κινδύνους σε σχέση με τον καρκίνο, που υπάρχουν στην
καθημερινότητά μας!
Θεωρώ
υποχρέωσή μου να σας παραθέσω αυτό:
Σύμφωνα
με μελέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Διεθνούς Ινστιτούτου
Καρκίνου οι αιτίες που προκαλούν καρκίνο είναι περίπου γνωστές…
30%
οφείλεται στο κάπνισμα, 33% στα τρόφιμα, 5% στην κληρονομικότητα και το
υπόλοιπο 32% στις ακτινοβολίες, τους ιούς και τις ορμόνες. Στα τρόφιμα
οφείλεται το 1/3 των καρκίνων του πεπτικού συστήματος. Μερικές απο τις ουσίες
που προστίθενται στα τρόφιμα είτε από το περιβάλλον , είτε κατά την παρασκευή
τους και θεωρούνται καρκινογόνες ή μεταλλαξιογόνες περιγράφονται παρακάτω:
Σολωμός, ξιφίας,
γαλέος, τόνος
Τα
ψάρια αυτά περιέχουν υδράργυρο σε πολλές περιπτώσεις πάνω από τα επιτρεπτά
όρια. Στην διάρκεια της θητείας μου στον ΕΦΕΤ τέσσερις φορές αποσύραμε από την
αγορά ψάρια της κατηγορίας αυτής λόγω αυξημένης ποσότητας υδραργύρου .Ο
υδράργυρος προέρχεται από τον Ατλαντικό ωκεανό κυρίως που είναι μολυσμένος με
υδράργυρο. Ο υδράργυρος συσσωρεύεται στον οργανισμό και προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο
,το κεντρικό νευρικό σύστημα και είναι ύποπτος για καρκινογένεση. Μάλιστα ο
Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων συνιστά στις έγκυες γυναίκες να
μην καταναλώνουν αυτήν την κατηγορία ψαριών κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης
και για τον υπόλοιπο πληθυσμό μια φορά τον μήνα .Παρόμοιες συστάσεις έχουν
γίνει και από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων και από τους αντίστοιχους
οργανισμούς Αυστραλίας και Καναδά. Επισημαίνεται σε κάθε περίπτωση ότι τα
αναφερόμενα αφορούν μόνο αυτήν την κατηγορία ψαριών και όχι τα άλλα είδη τα
οποία θεωρούνται απαραίτητα για μια υγιεινή διατροφή και ιδιαίτερα τα ψάρια του
Αιγαίου.
Νιτρώδη, Νιτρικά
Τα
νιτρώδη και νιτρικά άλατα που προστίθενται για συντήρηση σε καπνιστά ψάρια,
κρέατα, αλλαντικά κλπ. μπορεί να αντιδράσουν με αζωτούχες ενώσεις των τροφών
αυτών και να σχηματίσουν νιτροζαμίνες που είναι καρκινογόνες Οι νιτροζαμίνες
προκαλούν καρκίνο του οισοφάγου και του ήπατος. Επίσης σε καπνιστά και
ψεροξημένα τρόφιμα είναι πιθανόν να υπάρχουν κυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες
όπως το βενζοπυρένιο, που είναι καρκινογόνοι. Περιορίζουμε την κατανάλωση αυτών
των τροφών επίσης λόγω του οτι περιέχουν αυξημένες ποσότητες αλατιού και
μπαχαρικών. Κηπευτικά προϊόντα που αρδεύονται απο περιοχές που η γεώτρηση
περιέχει νιτρικά ή είναι προϊόντα θερμοκηπίου που έχουν χρησιμοποιηθεί νιτρικά
λιπάσματα, τότε είναι πιθανόν να περιέχουν νιτρικά που είναι ύποπτα για
καρκίνους στο πεπτικό σύστημα .Επίσης το νερό γεωτρήσεων που περιέχει πάνω από
50mg/lt σε νιτρικά δεν πρέπει να καταναλώνεται ως πόσιμο.
Κονσέρβες
Στις
κονσέρβες υπάρχει ένα εσωτερικό επίχρισμα (επάλειψη) γι α να μην έρχεται σε
επαφή το μέταλλο με το τρόφιμο. Το επίχρισμα αυτό είναι μία πλαστική ουσία που
ονομάζεται ΔιςΦαινόλη Α( ΒΡΑ) που σταδιακά μεταφέρεται στο τρόφιμο Η ΒΡΑ είναι
ύποπτη για βλάβες στο συκώτι, στα νεφρά, το αμυντικό σύστημα του οργανισμού,
διαβήτη τύπου ΙΙ και καρκινογενέσεις. Έχουν αποσυρθεί απο την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τον
Καναδά και Αυστραλία τα πλαστικά μπιμπερό από ΒΡΑ .
Υπολείμματα
φυτοφαρμάκων
Τα
υπολείμματα φυτοφαρμάκων αποτελούν πρόβλημα λόγω της μη συμμόρφωσης των αγροτών
και της απουσίας ελέγχων από την πολιτεία. Τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων είναι
ύποπτα για βλάβες στο ορμονικό σύστημα του οργανισμού ,το κεντρικό νευρικό
σύστημα και για καρκινογενέσεις. Τα αυξημένα ποσοστά καρκινογένεσης τα
τελευταία χρόνια μεταξύ των αγροτών οφείλεται στην χρήση φυτοφαρμάκων χωρίς
προφυλάξεις (γάντια, στολές, μάσκες κλπ). Η απουσία ελέγχων από την πολιτεία
καθιστά τους καταναλωτές απροστάτευτους απο τους κινδύνους που εγκυμονούν τα
υπολείμματα φυτοφαρμάκων των οποίων οι επιπτώσεις εμφανίζονται αργότερα. Μια
συμβουλή προς καταναλωτές είναι να πλένουν καλά τα τρόφιμα αυτά, να
ξεφλουδίζουν όσα ξεφλουδίζονται, να καταναλώνουν προϊόντα εποχής οχι
θερμοκηπίου και σε περιπτώσεις βιολογικά προϊόντα.
Το
φαινόμενο παρακολουθείται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων.
Οι
επιπτώσεις στον οργανισμό από τα τρόφιμα αυτά, δεν εμφανίζονται άμεσα αλλά
χρόνια αργότερα, καλό θα είναι όμως να περιορίζουμε την κατανάλωση των
προϊόντων αυτών ,να καταναλώνουμε τρόφιμα με αντικαρκινική δράση ,και να
καταναλώνουμε τρόφιμα με πολλές φυτικές ίνες διότι διευκολύνουν τις κενώσεις
και έτσι αποβάλλονται οι καρκινογόνες ουσίες πριν απορροφηθούν από το παχύ
έντερο. Η αντικαρκινική δράση κατηγοριών τροφίμων θα δημοσιευθεί σε επόμενο
κείμενο.
Dr. Νίκος Κατσαρός
Π.
Πρόεδρος ΕΦΕΤ
Π.Πρόεδρος
της Ενωσης Ελλήνων Χημικών
Επιστημονικός
Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου