Πέμπτη 25 Απριλίου 2019

ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΗ ΤΣΙΛΙΧΟΥΡΔΟΠΙΤΑ




Στην Κεφαλονιά το Μεγάλο Σάββατο τα φαγητά που κυρίως συνηθίζονται είναι οι γαρδούμπες που είναι αντεράκια τυλιγμένα σε ποδαράκια αρνιού ή κατσικιού ψητά στην τσερέπα ή στο φούρνο, η σκωταριά μαγερεμένη με άνηθο και διάφορα μυριστικά και η τσιλιχουρδόπιττα που συνηθιζόταν κυρίως στα Διχάλια Σάμης, όλα αυτά αντί της μαγειρίτσας που δεν είναι φαγητό της τοπικής κουζίνας.
Η τσιλιχουρδόπιτα, όπως και κάθε πίττα, όταν ψηθεί πρέπει να βγει απίκουπα από το ταψί και να απιθωθεί ολόκληρη στην απλάδα ή απλάδαινα απ’ όπου θα κενωθεί στα πιάτα. Τσιλίχουρδα είναι τα έντερα, η συκωταριά και γενικά τα εντόσθια του σφαχτού.
Η ρετσέτα και η παρασκευή της γευστικής τσιλιχουδόπιτας είναι της Θεοδώρας Αντωνάτου- Ρασσιά από το χωριό Διχάλια Σάμης, μετέπειτα κατοίκου Τσέκας και Σάμης.



Υλικά

1 σκωταριά από αρνί ή κατσίκι αν είναι μέτριο ταψί ή 2 σκωταριές αν είναι μεγάλο
1 κεφαλάκι από το αρνί ή κατσίκι
1 φλυτζάνι τσαγιού ρύζι καρολίνα
3 φλυτζάνια τσαγιού γάλα
200 γρ. τυρί φέτα
100 γρ. κεφαλοτύρι ή γραβιέρα ή πεκορίνο
1 κρεμμύδι μεγάλο
Σκόρδο
Σάψυχο, άνηθο
Αλάτι, πιπέρι, κανέλλα
2 φύλλα σχετικά χοντρά ανοιγμένα
Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε τα ποδαράκια που έχουμε καψαλίσει τσι τρίχες και τα αντεράκια ψιλοκομμένα


Εκτέλεση

Αφαιρούμε το μυαλό από το κεφαλάκι και την σπλήνα από την σκωταριά, τα ψιλοκόβουμε,τα πλένουμε καλά και τ' απιθώνουμε στο τρυπητό να στραγγίξουνε. Ψιλοκόβουμε και τ’ άλλα υλικά. Βράζουμε το κεφαλάκι, παίρνουμε την βρασμένη γλώσσα την οποία ψιλοκόβουμε και μέσα στο λίγο ζουμί που έχει μείνει, ρίχτουμε ούλα τα υλικά και τα ανακατώνουμε. Στο ταψί τοποθετούμε το ένα φύλλο κάτω, την γέμιση και με το άλλο φύλο σκεπάζουμε την πίτα. Ψένουμε σε φούρνο 1 με 1,30 ώρα, ανάλογα την ισχύ του φούρνου, στους 180 βαθμούς.

Η απλάδα είναι του 19ου αιώνα από την Πούλια της Ιταλίας και το πιάτο Γαλλικό των αρχών του 20ου αιώνα, φουρνιμέντα από το casa-Museo / οίκος-Μουσείο στον Καραβόμυλο Κεφαλονιάς.

ΤΑΚΗΣ ΤΟΚΚΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου