Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΑ ΤΣΙΓΑΡΙΔΙΑ




 Η Κεφαλονίτικη γη ευδοκιμεί κάτω από τον ήλιο της Μεσογείου και μας προσφέρει μια τόσο μεγάλη ποικιλία σε χόρτα όπως και σε αλλά τοπικά εδέσματα, από ελαιόλαδο και κρασί μέχρι γαλακτοκομικά προϊόντα και αγνό μέλι !»

Υλικά

1 ματσάκι σάψυχο χλωρό (η μαντζουράνα) αν δεν έχουμε δυο κουταλιές της σούπας ξερό,
1 ματσάκι μάραθο,
1 ματσάκι άνηθο,
1 ματσάκι μέντα,
1 ματσάκι δυόσμο,
1 ματσάκι μαϊντανό,
1 ματσάκι σέλινο,
7 κρεμμύδια χλωρά,
10 σκορδόφυλλα χλωρά (αν δεν έχουμε 7 σκελίδες σκόρδο),
1 χέρια καριζονια,
1 χέρια πουραντζινα,
1 χέρια παπαρούνες, μια χεριά λάπατα, μια χεριά σκατζικια,
1 χεριά πρασουλίδες,
μια χεριά καυκαλίδες,
1 χεριά τσουκνίδες,
2 χεριές κεροφύλι,
5 φύλλα σέσκλα,
2 πράσα,
1 κιλό σπανάκι,
2 κουταλιές της σούπας ρίγανη,
1 ποτήρι του νερού όχι γεμάτο ρύζι γλασέ,
δυο ποτήρια του νερού
ελαιόλαδο,
αλάτι,
πιπέρι,
(προαιρετικά αν δεν τα θέλουμε μόνο με το λάδι τους και τα προτιμούμε κόκκινα προσθέτουμε δυο κουταλιές ντομάτας πελτέ).

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε όλα τα χόρτα τα Στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και τα ψιλοκόβουμε, χωριστά πλένουμε και στραγγίζουμε το σπανάκι και ψιλοκόβουμε.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το σπανάκι και το ζεματίζουμε, και το στύβουμε πιέζοντας με μια ξύλινη κουτάλα και ριπίζουμε το νερό που βγάζει.
Τσιγαρίζουμε σε μια κατσαρόλα με ελαιόλαδο τα κρεμμυδάκια τα σκορδόφυλλα (ή το σκόρδο) και τα πράσα, (προαιρετικά τη τομάτα πελτέ), στη συνέχεια ρίχνουμε όλα τα χόρτα και το σπανάκι αλάτι, πιπέρι, και προσθέτουμε πέντε περίπου ποτήρια νερό και βράζουμε για περίπου τρία τέταρτα σε δυνατή φωτιά μέχρι να σωθεί το νερό και να μένουν τα χόρτα με το λάδι τους.
(Τα φτιάχνουμε και με παραλλαγές, προσθέτοντας σουπιές, η καλαμάρια, η μπακαλιάρο.)
Σερβίρουμε ζεστά η κρύα.
Καλή Επιτυχία

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ – ΣΑΜΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου