Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΜΕ ΑΛΙΑΔΑ




Υλικά

1 φύλλο μπακαλιάρο
1 κιλό πατάτες
4-5 σκελίδες σκόρδο
2 λεμόνια
1 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
αλεύρι για τον μπακαλιάρο
λαδί για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Από την προηγούμενη ημέρα τουλάχιστον έχουμε βάλει τον μπακαλιάρο σε κρύο νερό μαζί με μισό λεμονί για να φύγει η αλμυρά (εάν έχουμε πάρει αλίπαστο). Ιδιαίτερα στην αρχή αλλάζουμε το νερό τουλάχιστον κάθε δυο ώρες μέχρι να φύγει η αλμυρά και να ασπρίσει το ψαρί μας. Στη συνεχεία ξεκινάμε να φτιάξουμε την ζακυνθινή αλιάδα (βασικό είναι να έχουμε πατάτες με υψηλό άμυλο )της βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει αφού πρώτα της έχουμε πλύνει πολύ καλά να φύγει το χώμα. Σημαντικό είναι να βράσουμε της πατάτες μας με την φλούδα τους για να μην μας τραβήξουν νερό.
Παράλληλα έχουμε καθαρίσει το σκόρδο μας και έχουμε στύψει τα λεμόνια μας έως ότου βράσουν η πατάτες και ξεκινάμε στο γουδοχέρι να χτυπάμε το σκόρδο μαζί με το αλάτι μέχρι να γίνει μια αλοιφή προσθέτουμε και λίγο ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το χτύπημα για να μας γίνουν μια μάζα (καλό είναι από το σκόρδο να έχουμε αφαιρέσει την φύτρα που βρίσκεται στο κέντρο για να μην γίνει η αλιάδα μας βαριά αλλά και να μην χάσει από την γεύση της). Μόλις βράσουν η πατάτες μας της καθαρίζουμε και έτσι όπως είναι ζεστές της ρίχνουμε στο γουδί μας και συνεχίζουμε το χτύπημα (καλή επίμονη – δύναμη) μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη μάζα στο τέλος προσθέτουμε το λεμονί και λαδί ανάλογα με την γεύση του καθενός και λίγο πιπέρι. Η σκορδαλιά για να είναι επιτυχημένη πρέπει να είναι ομογενοποιημένη τώρα εάν μας έχει βγει πολύ σφιχτή την αραιώνουμε με λίγο νερό. Την επομένη πλέον ημέρα και πριν σερβίρουμε ξεκινάμε να τηγανίσουμε το ψαρί μας (σε ζεστό λαδί και όχι καυτό) το παίρναμε από χαρτί απορροφητικό για να τραβήξουμε όσο μπορούμε το περισσότερο νερό στην συνεχεία το αλευρώνουμε πολύ καλά και τον τηγανίζουμε και από της δυο πλευρές μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσάφι χρώμα. Στο αλεύρι μας καλό είναι να έχουμε βάλει λίγο αλάτι και πιπέρι για να έχει γεύση και να μην χάσουμε από το ψαρί μας.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΛΕΜΟΤΟΜΟΣ - ΖΑΚΥΝΘΟΣ

2 σχόλια:

  1. καποια συνταγη με το ψαρι ρινα η ρατζα αν μπορεις την παραδοσιακη θα ειναι υπεροχα..ευχες πολλες υπεροχη η σελιδα μαγειρικης.ιονιου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή