Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2015

ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΣΟΦΙΓΑΔΟΥΡΑ



 Εύκολη και πεντανόστιμη ζακυνθινή συνταγή, ιδανική για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Σιγουρευτείτε ότι έχετε μπόλικο ψωμάκι για βούτες, κατά προτίμηση χωριάτικο.

Υλικά

1 μεγάλο κουνουπίδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 ποτηράκι κρασιού ξύδι
ένα μικρό πελτέ ντομάτας (αντιστοιχεί σε μιαμιση κουταλιά σούπας πελτέ)
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο
μπόλικο μαϊντανό

Εκτέλεση

Κόβω το κουνουπίδι σε μπουκετάκια, πλένω καλά και στεγνώνω.
Στο ελαιόλαδο ζεσταίνω το λάδι και ρίχνω το σκόρδο κομμένο σε φετούλες.
Προσθέτω το κουνουπίδι, χαμηλώνω το μάτι και το αφήνω να τσιγαριστεί.
Στον πάτο της κατσαρόλας, ρίχνω τον πελτέ και τρίβω μέχρι να διαλυθεί. Ρίχνω αλάτι, πιπέρι και ένα ποτήρι νερό. Αφήνω να σιγοβράσει.
Λίγο πριν τελειώσει το μαγείρεμα (μισή ωρίτσα περίπου, να το τρυπάτε και να είναι τρυφερό), ρίχνω το ξύδι και δυναμώνω τη φωτιά. Μόλις δέσει η σάλτσα, κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω ψιλοκομμένο πολύ (και) φρέσκο μαϊντανό.

Λίγα μυστικά ακόμα

Τρώγεται είτε ως σαλάτα, είτε ως κυρίως χορτοφαγικό πιάτο, με ψωμάκι κι αν θέλουμε, φέτα. Το φαγητό αυτό το φτιάχνει η γιαγιά μου, αυτή προσθέτει και λίγη ζάχαρη μαζί με τη ντομάτα, αν θέλετε δοκιμάστε το κι εσείς. Είναι πολύ νόστιμο, κάπως γλυκόξινο, και η σάλτσα είναι πραγματικά ονειρεμένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου